Japonské akcie na závěr týdne posílily, jen klesl

31.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. srpna (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne posílily. Bankovní a finanční společnosti podpořila zpráva, že americký prezident George W. Bush připravuje reformu, která by mohla pomoci majitelům domů s rizikovou hypotékou. Zpráva o hospodaření americké počítačové firmy Dell pak pomohla nahoru technologickým společnostem. Index Nikkei dnes posílil o 415,27 bodu, tedy 2,57 procenta, na 16.569,09 bodu.

Oživení akcií v Japonsku a na dalších asijských trzích však stálo dolů japonský jen. Podle obchodníků k poklesu jenu přispěl prodej měny několika japonskými investičními fondy, které se rozhodly nakupovat zahraniční majetek. Část obchodníků se také drží stranou, protože čeká na dnešní projev šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho, ve kterém by měl mluvit na téma bydlení a měnová politika a mohl by naznačit další vývoj úrokových sazeb.

V závěru tokijského obchodování dolar k jenu zpevnil o 0,2 procenta na 116,15 JPY. Euro vůči jenu stouplo o 0,4 procenta na 158,70 JPY a k dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,3660 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK