ČSÚ: Výrazně se zvýšily ceny chleba

31.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Další výrazný růst cen chleba zaznamenal v posledním srpnovém týdnu v českých obchodech Český statistický úřad. V průměru cena této základní potraviny vzrostla o pět procent, v některých regionech však bylo zdražení mnohem citelnější a přesáhlo až 18 procent. Naproti tomu levnější bylo v týdnu do úterý 28. srpna některé ovoce či zelenina a také například vajíčka či mléko.

Cena chleba vzrostla v celorepublikovém průměru o 5,1 procenta především kvůli vysokým cenám obilí. Kromě toho ale rostou i mzdové náklady, poplatky za energie, pohonné hmoty či vodu, a potravináři proto signalizují další možný růst cen některých potravin na podzim.

Růst cen chleba už výrazně pocítili spotřebitelé v Karlovarském kraji. Během uplynulého týdne se jeho cena zvýšila o 18,3 procenta, přičemž zdaleka nejde o první zdražení. Už na začátku srpna v tomto regionu cena chleba vzrostla o více než čtvrtinu.

Naproti tomu mohli na sklonku srpna spotřebitelé levněji nakoupit například rajčata, jablka, brambory, cukr nebo například vejce či některé maso. I u cen těchto a dalších potravin však panují značné regionální rozdíly. Například u paprik lze sledovat až čtyřicetikorunový rozdíl. Zatímco v Karlovarském kraji se kilogram prodával za 22,43 Kč, v Libereckém kraji ze ně zákazníci v průměru platili 62,57 Kč/kg.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK