Plyn v Praze podraží domácnostem o 6,2 pct

31.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Domácnosti v Praze a okolí zaplatí od října za dodávky zemního plynu o 6,2 procenta více. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Pražské plynárenské Dagmar Hartmanová. Dominantní prodejce suroviny RWE Transgas ve čtvrtek ohlásil, že ceny plynu vzrostou v průměru o 4,8 procenta. Ceny nebude z velkých společností měnit jen E.ON, který zajišťuje dodávku a distribuci plynu na jihu Čech.

V Praze se u průměrné domácnosti, která na plynu pouze vaří, projeví zvýšení ceny nárůstem měsíčních plateb o šest korun. Domácnost, která zemní plyn používá navíc k ohřevu vody, zaplatí o 23,50 Kč víc. Zákazníci, kteří na plynu vaří, ohřívají vodu a topí budou platit o 79 korun za měsíc více. Provoz rodinného domku, v němž se zemní plyn používá rovněž k vaření, ohřevu vody a topení, se prodraží přibližně o 133 korun měsíčně.

Maloodběratelé, kam patří například drobní živnostníci, zaplatí v Praze za plyn od října o 6,9 procenta více. Cena zemního plynu pro firmy a velkoodběratele vzroste od října o tři procenta. Domácnostem a živnostníkům mění Pražská plynárenská ceny čtvrtletně, pro střední a velké odběratele je stanovuje měsíčně.

"Důvodem této úpravy prodejních cen zemního plynu je pokračující nárůst jeho nákupních cen od června tohoto roku, a to v důsledku rostoucích cen ropných derivátů a černého uhlí na světových trzích, na které jsou tyto nákupní ceny navázány," uvedla Hartmanová.

Díky posilování kursu české koruny vůči americkému dolaru a vratkám za cenovou korekci za období regulace, však plyn nepodraží ještě více.

Vedle Prahy si nejvíce za plyn připlatí domácnosti na jižní Moravě, kde Jihomoravská plynárenská zdraží o 5,5 procenta. Ve středních Čechách se ceny zvýší o 5,3 procenta, na východě Čech o 5,1 procenta a v západních Čechách o 4,8 procenta. Severomoravská plynárenská zdraží o čtyři procenta a Severočeská plynárenská o 3,7 procenta.

Tuzemský trh s plynem je od dubna plně otevřený, podobně jako trh s elektřinou. Ceny pro všechny kategorie konečných odběratelů si tak určují přímo sami dodavatelé. Regulovány zůstávají pouze ceny za distribuci a přepravu.

Pražská plynárenská má na trhu zemního plynu v Česku zhruba 12procentní podíl. Společnost spravuje plynovodní sítě o celkové délce 4273 kilometrů a zásobuje zemním plynem více než 439.000 odběratelů v Praze a příměstských částech okresů Praha-východ a Praha-západ a Kladno.

Firmě loni vzrostl čistý zisk meziročně o 79,6 procenta na 338,45 milionu korun. Hlavním vlastníkem společnosti je Pražská plynárenská Holding s 50,2 procenta akcií. V ní má většinový podíl hlavní město Praha. Dalších 49,3 procenta akcií drží německá energetická společnost E.ON.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK