Nezaměstnanost v EU mírně klesla na 6,8 pct

31.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. srpna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie se v červenci mírně snížila na 6,8 procenta z červnových 6,9 procenta. V samotné eurozóně nezaměstnanost činila také 6,9 procenta a ve srovnání s předchozím měsícem se nezměnila. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes ČTK poskytl evropský statistický úřad Eurostat.

Loni v červenci nezaměstnanost v eurozóně činila 7,8 procenta a v EU 7,9 procenta. Meziroční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 23 z celkem 27 členských států EU. Ve čtyřech počet lidí bez práce stoupl. Nejnižší nezaměstnanost mělo Dánsko, Nizozemsko, Kypr a Rakousko. Nejvyšší naopak byla nezaměstnanost na Slovensku a v Polsku. V Polsku se však také prudce snížila.

Nezaměstnanost v EU je stále mnohem vyšší než ve Spojených státech a v Japonsku. V USA v červenci činila 4,6 procenta a v Japonsku pouze 3,6 procenta, což byla nejnižší hodnota od února 1998.

Míra nezaměstnanosti mezi muži v EU se snížila na 6,1 procenta ze 7,1 procenta loni v červenci. U žen klesla na 7,8 procenta z 8,8 procenta. Vysoká nezaměstnanost i nadále zůstává mezi mladými lidmi do 25 let, kde činila 15,4 procenta, i když se snížila z loňských 17,3 procenta. Nejnižší nezaměstnanost mezi mladými má Dánsko, a to 6,2 procenta. Naopak nejvyšší je v Řecku, kde se v prvním čtvrtletí zvýšila na 24,6 procenta. Přes 20 procent činí nezaměstnanost mezi mladými také ve Francii, Itálii a Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK