Electro World otevře v ČR čtyři nové obchody

31.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 31. srpna (ČTK) - Společnost Electro World, která v Česku provozuje 12 obchodů s elektronikou a elektrospotřebiči, otevře do konce roku v Brně, Českých Budějovicích, Liberci a Ostravě čtyři nové prodejny. Další města by měla přijít na řadu v příštích letech, řekla manažerka Electro Worldu Eva Komender-Němcová. Electro World má v Česku, Polsku a Maďarsku celkem 25 obchodů, osm z nich otevřel vloni. Letos v červenci otevřel první prodejnu také v Řecku.

První z nových obchodů otevře Electro World v druhé polovině září v brněnském obchodním centru Olympia. V Českých Budějovicích a Liberci se nová prodejna otevře v rámci sítě Globus, v Ostravě pak v obchodním domě Tesco.

V Česku a Maďarsku provozuje Electro World od minulého roku také internetový prodej. "Jeho obraty neustále stoupají. Jako první maloobchodní řetězec na internetu nabízíme takzvaný PC konfigurátor, tedy on-line aplikaci na sestavení počítače na míru podle přání zákazníka," řekla Němcová. V příštím roce by se měl internetový obchod objevit také v Polsku.

"Chceme se stát evropskou jedničkou na trhu jak v oblasti kamenných obchodů, tak i internetového prodeje. Většina zákazníků vyžaduje osobní zkušenost s výrobkem, chtějí si jej osahat a pořádně prohlédnout jeho design. Internet je ale do budoucna velmi lukrativní trh, protože část zákazníků bude elektroniku vždy nakupovat přes internet," řekl manažer mateřské skupiny DSG Inetrnational (DSGi) Bruce Marsh.

DSGi vloni ovládla internetový obchod Pixmania.com a v Británii dělají její prodeje přes internet desetinu tržeb. Poměr tržeb z elektronického prodeje v Česku firma Electro World neuvedla.

Češi při nákupech elektroniky dávají podle studie společností GfK Praha a Incoma Research přednost prodejnám, ve kterých se mohou poradit s odborným personálem. Nákupy elektroniky se tak v ČR navzdory rostoucímu počtu hypermarketů soustřeďují do specializovaných obchodních řetězců a prodejen elektro. V nich lidé utrácejí téměř 80 procent celkových výdajů na domácí spotřebiče a spotřební elektroniku.

Společnosti Electro World vzrostl v uplynulém finančním roce 2006/2007 obrat meziročně o 36 procent na 7,9 miliardy korun. Podle údajů společnosti Incoma Research a časopisu Moderní obchod měl loni Electro World v Česku obrat 3,5 miliardy korun. Finanční rok společnosti Electro World začíná vždy v květnu a končí následující rok v dubnu.

Electro World je součástí evropské sítě obchodů s elektronikou DSGi. Skupina působí ve 27 evropských zemích, kde má více než 1300 klasických i internetových obchodů. DSGi zaměstnává více než 40.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK