Koruna se držela na 27,70 Kč/EUR, k dolaru oslabila

31.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Obchodování s českou měnou bylo v pátek klidné, kurz k euru se prakticky po celý den držel stabilní těsně nad 27,70 Kč/EUR. Na této hodnotě byl i po 17:00. Proti dolaru koruna lehce oslabila na závěrečných 20,33 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Na korunu nyní působí protichůdně dva vlivy. Na jedné straně stojí čtvrteční zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou, které je pro korunu pozitivní. Na druhé straně jsou globální toky kapitálu ovlivněné posledními zprávami z USA, že tamní vláda nejspíše pomůže lidem postiženým vývojem na americkém trhu méně kvalitních hypoték," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Nejbližší dny podle ní zřejmě nepřinesou pro korunu jasný trend, nicméně kurz má prý více prostoru pro posílení k euru než pro oslabení. Z technického pohledu stále platí, že pokud se kurz nedostal nad hranici 27,93 Kč/EUR, je slušná šance na testování minim okolo 27,44 Kč za euro, doplnil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Dolar k euru mírně posílil na 1,363 USD/EUR po projevu šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho, který dnes poprvé od propuknutí hypoteční krize promluvil o tomto problému. Bernanke řekl, že Fed udělá vše, co bude potřeba, aby byly omezeny negativní dopady turbulencí na finančním trhu do reálné ekonomiky. "Jinými slovy, sazby patrně půjdou v září dolů. Zároveň se vymezil vůči kritice, že snížení úrokových sazeb by zvýšilo riziko morálního hazardu," upozornil analytik Patrie Tomáš Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK