Praha je prý sedmým nejpřívětivějším městem Evropy pro IT firmy

02.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. září (zpravodaj ČTK) - Praha je sedmým nejpřívětivějším městem pro podniky působící v oblasti informačních a komunikačních technologií. Vyplývá to ze žebříčku 26 evropských měst, který sestavila belgická asociace technologického průmyslu Agoria. V jednom z měřítek česká metropole dokonce zvítězila - v dostupnosti kvalifikovaných pracovníků.

Nejlépe si v žebříčku stojí Paříž, následovaná Londýnem a Madridem. Bratislavě patří 19. místo. "Na východě se významným centrem v oblasti ICT (informačních a komunikačních technologií) stala Praha," konstatuje Agoria.

Například v Bruselu, který se celkově umístil na šestém místě, je nyní v sektoru ICT kolem 29.000 pracovních míst, avšak v belgické metropoli podle asociace přesto chybí na 3000 informatiků. "Víc jich je v Praze i v Bratislavě než v bruselském regionu," poznamenala Agoria.

V ČR je podle Českého statistického úřadu nejvíce počítačových expertů v poměru k celkovému počtu zaměstnanců mezi novými členy EU. Přesto poptávka firem po českých expertech výrazně převyšuje nabídku a s podobnými problémy se potýkají i další země.

Před pár dny generální ředitel české pobočky počítačové firmy Hewlett-Packard Milan Prypoň řekl, že v českých firmách nyní chybí 20.000 kvalifikovaných pracovníků a manažerů v informačních technologiích.

Ve zmiňovaném žebříčku přitažlivosti evropských měst sestaveném belgickou asociací se zohledňovalo několik aspektů - kromě kvalifikované pracovní síly například kvalita infrastruktury, image na mezinárodním poli, míra inovací či podmínky pro zakládání podniků a možná odbytiště.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK