Ekonomika podle odhadů ve 2. čtvrtletí zpomalila pod 6 pct

02.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. září (ČTK) - Česká ekonomika podle odhadů většiny analytiků ve druhém čtvrtletí zřejmě zpomalila pod šestiprocentní hranici. Ekonomové oslovení ČTK v průměru odhadují růst hrubého domácího produktu o 5,7 procenta. I přes zpomalení růstu považují vývoj ekonomiky podporovaný hlavně spotřebou domácností za velmi dobrý. V prvním čtvrtletí rostla ekonomika o 6,1 procenta.

"Dynamika se sice ve srovnání se začátkem roku zřejmě snížila, přesto by výsledek měl být mezi 5,5 až šesti procenty, především díky silnému růstu spotřeby domácností a investiční aktivitě firem. Předpokládám, že ČR tak nadále patří mezi první polovinu nejrychleji rostoucích zemí EU," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Údaje o HDP podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory, který odhaduje růst na 6,1 procenta, vykreslí ekonomiku opět v dobrých barvách. "V ekonomice pozorujeme konzumní revoluci, ke které přispívá jak rychlý růst mezd, tak rekordně nízká nezaměstnanost," uvedl. Roli podle něj sehrává i zadlužování domácností. Ty ke konci července dlužily bankám přes 631 miliard korun.

"Podle indikací z dílčích ekonomických ukazatelů by nemělo jít o špatná čísla. Těžištěm růstu HDP by měla zůstat spotřeba domácností podporovaná klesající nezaměstnaností a růstem mezd. Kladně by se měla projevit také investiční aktivita," odhadl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Podle něj ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí dokonce 6,5procentním tempem.

"Suma sumárum, lze čekat i nadále svižný růst HDP, tažený v prvé řadě spotřebou domácností - a právě tempo a struktura růstu české ekonomiky jsou na čele seznamu inflačních rizik, která ČNB aktuálně vnímá, a jež ji vedou ke zvyšování úrokových sazeb," uvedl hlavní analytik PPF Asset Managment Radomír Jáč.

Podle průzkumu agentury Reuters trh počítá s růstem HDP za druhé čtvrtletí o šest procent.

V dalších čtvrtletích by měla ekonomika podle odhadů dále zpomalit. Za celý letošní rok ekonomové počítají s růstem HDP mezi 5,2 až šesti procenty. Loni rostla ekonomika o 6,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK