Koruna dopoledne k euru stagnuje, k dolaru posílila

03.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Koruna zahájila nový týden stagnací vůči euru na 27,70 Kč/EUR. Proti dolaru koruna posílila na 20,28 Kč/USD. Dnes zveřejněný návrh státního rozpočtu na příští rok nemá na obchodování vliv, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Na japonském jenu a akciových trzích ve světě dnes vidíme pouze stagnaci, pravděpodobnost, že odtud přijde impulz pro korunu, snižuje i svátek v USA," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Kurz by se proto podle něj měl dnes udržet v blízkosti 27,70 Kč/EUR.

Dolar se k euru pohybuje na 1,3650 USD/EUR, od pátku tedy bez výrazných změn. "Zisky, které americká měna nabrala po komentářích šéfa americké centrální banky a prezidenta, zůstávají," uvedl Vlk.

Podle návrhu ministerstva financí by stát měl v příštím roce hospodařit s deficitem 70,8 miliardy korun. Výdaje by se měly zvýšit na 1,107 bilionu korun a příjmy na 1,037 bilionu korun. Deficit veřejných financí by tak byl 2,95 procenta HDP, tedy pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK