Jaké jsou výhody a nevýhody bankovních produktů?

05.09.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Termínovaný vklad, vkladní knížka, spořící účet. Trojice relativně bezpečných bankovních produktů sloužících ke zhodnocování vložených finančních prostředků. Stejně jako jiné finanční produkty, i ony mají své výhody a nevýhody.

Téma týdne: Bankovní produkty pod lupou

Na našem trhu figuruje na tři desítky bankovních institucí. Některé se zaměřují na drobnou klientelu, jiné dávají přednost podnikatelské sféře. Přesto jejich nabídku můžeme rozdělit do několika základních kategorií, z nichž nejvyužívanější jsou především úvěrové a vkladové produkty. Dnes se podíváme právě na druhou skupinu produktů, tj. produkty, jejichž primárním cílem je zhodnocování prostředků. Mezi standardní spořící bankovní produkty patří spořící účet, vkladní knížka a termínovaný vklad. Začněme pěkně od začátku ...


  • Spořící účet
    Slouží jak pro pravidelné, tak i nepravidelné vklady peněžních prostředků. Některé z nich mají dánu výpovědní lhůtu, jiné jsou bez výpovědní lhůty. V případě spořícího účtu s výpovědní lhůtou je třeba na myslet na podání výpovědi před výběrem peněz. Pokud jsou účty bez výpovědní lhůty, klient může peníze získat téměř okamžitě, obvykle jsou mu převedeny na předem určený účet.

Základní výhody a nevýhody spořících účtů
+ bezpečnost – vklad je ze zákona pojištěn - nižší zhodnocení než u jiných investičních produktů
+ založení, vedení i výpisy z účtu zdarma - nutnost vedení běžného účtu u některých bank
+ možnost využití automatických převodů z a na běžný účet

  • Vkladní knížka
    Patří k nejstarší formě spoření u nás. Dříve tolik populární produkt v posledních letech ztrácí na atraktivitě, přesto především starší generace na něj nedá dopustit. Vkladní knížka slouží k hotovostním operacím, když umožňuje libovolné vkládání a vybírání finančních prostředků. Disponovat s vkladem může pouze majitel nebo zmocněná osoba vybavená dokladem o vkladu, tj. vkladní knížkou. Výše úrokové sazby je ovlivněna výší vkladu a délkou výpovědní lhůty a v současné době se pohybuje mezi 0,10 % až 3,0 % ročně. Abyste však dosáhli tříprocentního zhodnocení p.a., je třeba vložit zhruba stotisícovou částku minimálně na 3 roky.


Výhody a nevýhody vkladních knížek
+ bezpečnost – vklady jsou ze zákona pojištěny - nižší úročení
+ jednoduchá obsluha - nižší likvidita prostředků
+ minimální náklady spojené s užíváním - nutnost návštěvy pobočky

  • Termínovaný vklad
    Jde o jednorázový vklad na bankovní účet, na kterém se vám po určitý čas (termín) vaše peníze úročí určitou sazbou. Tento vkladový účet může být úročen pevnou (fixní) nebo pohyblivou (variabilní) sazbou a není určen k běžnému platebnímu styku. Na rozdíl od spořícího účtu je vložená částka fixována na určité období, po které je třeba nechat prostředky bez povšimnutí. Za předčasný výběr bývá klient sankcionován.


Výhody a nevýhody termínovaných vkladů
+ bezpečnost – vklad je ze zákona pojištěn - podmínka minimálního vkladu
+ jednoduchá správa (možnost i elektronicky) - nižší likvidita prostředků - sankce za předčasný výběr
+ možnost vedení v jiných měnách - riziko pohybu kurzu u cizoměnných vkladů


vykr.gifKromě bankovních subjektů nabízí tyto produkty také spořitelní družstva. Stejně jako u bank jsou vklady ze zákona pojištěny, stejná je i obsluha a správa těchto produktů. Hlavní předností oproti komerčním bankám vyšší úročení produktů, které může dosáhnout i na dvojnásobek bankovních sazeb.

 

Bankovní produkty pod lupouPryč je doba, kdy banky nabízely jen několik základních produktů. Naopak, bankovní nabídka se neustále rozšiřuje. Finanční tipy a triky jsme proto věnovali seznámení se s bankovními produkty - nejprve s běžnými účty, poté se spořícími produkty a poslední fintriky vás seznámí s úvěry a produkty na financování bydlení.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ