Slovenská ekonomika zrychlila růst na 9,4 pct

04.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. září (ČTK) - Slovenská ekonomika ve 2. čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 9,4 procenta z devíti procent v prvních třech měsících roku. Slovenský statistický úřad zpřesněnou zprávou opravil původní srpnový údaj, podle něhož hrubý domácí produkt za druhé čtvrtletí vzrostl v meziročním srovnání o 9,2 procenta. Za celé první pololetí HDP stoupl meziročně o 9,2 procenta.

Slovensko si tak drží pozici jedné z nejrychleji rostoucích ekonomik ve střední a východní Evropě. Česká ekonomika v prvních třech měsících vykázala meziroční růstové tempo 6,1 procenta a pro druhé čtvrtletí ekonomové odhadují v průměru růst o 5,7 procenta.

Ekonomický růst Slovenska podporuje zejména vývoz. Zahraniční poptávka vzrostla o 18 procent, zatímco dovoz rostl o 14,1 procenta. Spotřeba domácností zrychlila tempo meziročního růstu na 7,3 procenta z 6,5 procenta v prvním čtvrtletí. Přírůstek investic dosáhl 6,3 procenta proti předchozímu tempu 7,7 procenta.

V běžných cenách výkon slovenské ekonomiky ve druhém čtvrtletí dosáhl 450,12 miliardy Sk. To znamená meziroční nárůst o 11,5 procenta.

Statistický úřad v dnešní nové prognóze ponechal odhad celoročního růstu HDP Slovenska na 8,8 procenta proti loňským 8,3 procenta. Úřad zároveň snížil výhled meziroční míry inflace na konci roku na 2,3 procenta z dosavadní předpovědi 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK