V Hyundai Motor se poprvé za 10 let nebude stávkovat

04.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 4. září (ČTK) - V jihokorejské automobilce Hyundai Motor Co. se letos kvůli každoroční mzdové dohodě nebude pravděpodobně stávkovat, a to poprvé po deseti letech. Vedení automobilky s odbory uzavřelo předběžnou dohodu o mzdových podmínkách, sdělil dnes agentuře Reuters jeden z činitelů Hyundai. Naposledy se mzdová stávka v Hyundai nekonala v roce 1997, v době asijské finanční krize.

Tiskový mluvčí korejské automobilky dodal pro agenturu AP, že uzavřená dohoda je předběžná a že ji musí odsouhlasit členové odborového svazu. Představitelé odborů ale nebyli k zastižení, aby informaci potvrdili. Minulý týden odboráři hlasovali pro stávku, ale zároveň dali jednajícím čas na další diskusi.

Nespokojenost odborářů se mzdovým návrhem je v Hyundai každoroční záležitostí. Odboráři stávkovali od roku 1987, kdy podnik vznikl, každým rokem až na jednu výjimku. Letos zaměstnanci nešli na protest do práce již dvakrát. Hyundai Motor je šestá největší automobilka na světě a do roku 2010 se chce dostat na pátou příčku, napsaly agentury.

Podnik v Česku začal stavět novou továrnu, která by měla na evropský trh dodávat až 300.000 aut ročně a postupně má zaměstnat až 3500 lidí. Do závodu V Nošovicích firma investuje 1,1 miliardy eur (zhruba 30,4 miliardy korun). Hyundai již má továrny ve Spojených státech, Číně, Indii a Turecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK