Říman: Přimíchávání biosložky do nafty motor nepoškodí

04.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Přimíchávání malého množství biosložky do motorové nafty, které je v Česku od soboty povinné, dieslovým motorům neuškodí. Česká i evropská norma považuje palivo s příměsí metylesteru do pěti procent stále za motorovou naftu. Novinářům to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Reagoval tak na informace, že přimíchávání biosložky může poškodit motor.

"Norma povoluje přimíchávání do pěti procent. Shodli se na tom evropští výrobci," řekl Říman. V tomto objemu nemění nafta přidáním biopříměsi své vlastnosti.

Dnešní Lidové noviny varovaly, že automobilům jezdícím na naftu mohou hrozit technické problémy. "Ze zákona to sice dané je, ale pro motory, zvláště ty dieselové, to moc dobré není," citovaly LN specialistu na motory z mladoboleslavské Škody Auto Zbyněk Dráb.

Kvalitu paliva kontroluje Česká obchodní inspekce společně s celní správou. "V pondělí odebrali naši kontroloři prvních 20 vzorků bionafty, kterou budeme mimo jiné testovat na přítomnost biosložky," řekla ředitelka inspekce Jana Příhodová. Výsledky mají podle ní být známy do pěti dnů.

Smyslem nynějších kontrol je podle Římana zejména to, zda paliva neobsahují více než povolených pět procent. Povinný dvouprocentní podíl biosložky totiž musí být obsažen v celkovém objemu pohonných hmot dodaných na trh. Motorista ale může u čerpací stanice načerpat palivo, které bude obsahovat více nebo méně biosložky, její podíl však nesmí překročit pět procent.

"Zavedením biopaliv plní Česká republika řádně povinnost vyplývající ze členství v Evropské unii. Nečekejme ale od biopaliv zázraky. Jejich výroba je drahá a náročná na prostor," řekl dnes ministr.

Povinné přimíchávání nízkého procenta biosložky do benzinu a nafty nebude mít podle Římana prakticky žádný vliv na množství ropy a pohonných hmot, které je zapotřebí dovézt. "Energetická bezpečnost České republiky se podstatně nezvýší," dodal ministr.

Od začátku září musí veškerá motorová nafta dodaná do konce roku na trh obsahovat minimálně dvě procenta biosložky. Stejné množství se bude od počátku příštího roku přimíchávat i do motorových benzinů. Od roku 2009 se podíl biosložky povinně zvýší na 4,5 procenta u nafty a 3,5 procenta u benzinu. Biosložku přimíchávají rafinérie, distributoři, dovozci a majitelé tzv. daňových skladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK