Kvůli chladnému počasí začaly teplárny dodávat teplo

04.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Současný příchod chladnějšího počasí znamená pro řadu tepláren začátek vytápění. Dodávat teplo domácnostem už začaly teplárny například na západě Čech, v Královéhradeckém kraji, Libereckém kraji či Pardubickém kraji. Pražské domácnosti by se mohly zahájení topné sezony dočkat v tomto týdnu. Na řadě míst ale lidé teplé radiátory ještě nějaký čas mít nebudou. ČTK to řekli zástupci tepláren.

Plzeňská teplárenská zahájila v pondělí večer temperování objektů, proti loňsku je to o dva týdny později. "Není to zahájení topné sezony," upozornil ředitel Tomáš Drápela. Topná sezona, tedy dodávky po celý den, začne tak do dvou týdnů. "Ozvali se nám zákazníci, kteří žádali, abychom zatopili, rozhodli jsme se tedy, že topnou sezonu zahájíme pro všechny," uvedl mluvčí firmy International Power Opatovice (IPO) Pavel Hypius. IPO dodává teplo 55.000 domácnostem na východě Čech.

Podle Rudolfa Kovaříka z hydrometeorologického ústavu z Šindelové na Sokolovsku zřejmě současné chladné počasí vydrží až do víkendu. Dnes ráno bylo na Šindelové šest stupňů. V dalších dnech vystoupají teploty do deseti stupňů a ve výškách nad 1200 metrů by se mohly objevit i první sněhové srážky. Pokud se vyjasní, tak budou přízemní mrazíky i v nižších polohách, předpověděl.

Některé menší a střední teplárny na východě Čech zatím o spuštění tepla nerozhodly. Teplárenská společnost Hlinsko, která dodává teplo domácnostem v Hlinsku na Chrudimsku, vyčkává a rozhodne se podle vyhlášky, jež říká, že průměrná teplota musí po dva dny klesnout pod 13 stupňů.

Na severu Čech začala na žádost odběratelů už v pondělí v ranních a večerních hodinách topit například Českolipská teplárenská. Teplo je i v některých domácnostech s centrálním vytápěním v Jablonci nad Nisou nebo Tanvaldu. Před rokem se přitom v Libereckém kraji začalo topit zhruba ve stejnou dobu, například v Tanvaldu ale topnou sezonu zahájili už v srpnu.

Studené radiátory mají zatím obyvatelé v domech napojených na centrální teplárnu v Novém Boru na Českolipsku a chladno zatím mají i domácnosti napojené na Teplárnu Liberec. "Nějaké žádosti o vytápění už přišly, zatím jsme ale nedostali rozhodnutí, že máme začít topit," řekla pracovnice dispečinku teplárny.

Na severu Moravy se zatím se zahájením centrálního vytápění domů a bytů nepočítá. "Požadavky na topení jsme zaznamenali jen ojediněle," vysvětlil mluvčí společnosti Dalkia ČR Milan Wagner. Loni se na Ostravsku začalo topit až v druhé polovině září.

Teplé radiátory mají ode dneška také obyvatelé městských bytů v Kolíně, v Kladně se začne topit ve středu. Naopak v Mladé Boleslavi, Kutné Hoře, Rakovníku, Berouně nebo Příbrami se zahájením topné sezony ještě nepočítají. V Ústeckém kraji začne už ve středu společnost United Energy dodávat teplo firmám i domácnostem Mostecka a Litvínovska; na Děčínsku zahájí dodávky firma Termo Děčín.

Lépe než lidé v domech s centrálním vytápěním jsou na tom obyvatelé domů s vlastními kotelnami, kde záleží jen na tom, jak se dohodnou. Některé domy tak začaly přitápět už v závěru srpna. Začali topit také majitelé rodinných domů. "Topím už víc než týden, máme malé dítě a v takové zimě to bylo o zdraví. Vůbec lidem v panelácích tu zimu nezávidím," řekl Petr Polák z Liberce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK