Bankovní asociace chrání trh i klienty

10.09.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bankovní trh v České republice prošel za posledních dvacet let značně bouřlivým vývojem. Po celou dobu nad ním bděla nejen Česká národní banka, ale i další dvě asociace o nichž se dočtete v dnešním fintriku.

Téma týdne: Asociace od A do Z

Na finančním trhu působí celá řada finančních subjektů v různých oblastech – od kapitálových trhů přes bankovnictví a oblast realit až k pojišťovnictví. Subjekty, které v těchto značně rozdílných finančních oblastech působí se sdružují do asociací, které pak slouží k ochraně zájmů svých členů a daného trhu. Jednou z důležitých podmínek členství v asociaci je však i dodržování etických kodexů, jejichž úkolem je ochrana klientů, přičemž porušení takového kodexu může pro danou finanční instituci znamenat vyloučení z asociace tím vážně ohrozit její existenci. V dnešním fintriku se podíváme na činnost asociací působících v oblasti bankovnictví, tedy Českou bankovní asociaci a Asociaci českých stavebních spořitelen.


Česká bankovní asociace


Česká bankovní asociace (ČBA) byla založena v roce 1990 jako dobrovolné sdružení právnických osob podnikajících v peněžnictví a v oblastech úzce navazujících. V současné době sdružuje v rámci plného členství 35 bank, které reprezentují více než 99 % bankovního sektoru. Prezidentem České bankovní asociace je Jiří Kunert, předseda představenstva a generální ředitel Živnostenské banky.

Členství v asociaci je dobrovolné a má dvě formy:

  • plné členství - vyhrazené právnickým osobám podnikajícím v peněžnictví na základě povolení podnikat jako banka, vydaného Českou národní bankou
  • členství přidružené - které je přístupné i dalším právnickým osobám podnikajícím v oblastech návazných či úzce spjatých s bankovnictvím a reprezentacím zahraničních bank.

Úkolem ČBA je zastupovat a prosazovat společné zájmy členů ve vztahu k vládě, České národní bance a dalším právním subjektům a podporovat harmonizaci bankovní legislativy s legislativou Evropské unie. Asociace vyžaduje dodržování etického kodexu, zejména na zachování mlčenlivosti a respektování důvěrnosti ve finančních záležitostech svých klientů. V případě nerespektování a porušení stanovených zásad může být subjekt na základě rozhodnutí shromáždění členů asociace vyloučen. Internetové stránky České bankovní asociace jsou www.czech-ba.cz a e-mail je cba@czech-ba.cz.


Asociace českých stavebních spořitelen


Asociaci českých stavebních spořitelen v České republice (AČSS) tvoří šest stavebních spořitelen. Byla založena 29. června 2000 za účelem podpory společných zájmů stavebních spořitelen působících v České republice. Navázala tak na dlouholetou úspěšnou neformální spolupráci všech těchto finančních ústavů. Předsedou Asociace českých stavebních spořitelen je pan Vojtěch Lukáš, s nímž jsme v minulém roce realizovali zajímavý rozhovor s názvem Stavební spoření je pro lidi bez startovního kapitálu

Důraz je kladen především na vytváření příznivých podmínek pro řešení bytových potřeb občanů prostřednictvím spolupráce vedoucí k podpoře a rozvoji produktu stavebního spoření a nabídky finančních instrumentů. Na Asociaci českých stavebních spořitelen se můžete obrátit pokud máte podepsanou smlouvu o stavebním spoření či o něm začínáte uvažovat, asociace by vám měla poskytnout přehledné a nezaujaté informace. Vedle členství v Asociaci českých stavebních spořitelen jsou všechny stavební spořitelny plnoprávnými členy Bankovní asociace ČR, která sdružuje finanční instituce působící na českém trhu. Internetové stránky Asociace českých stavebních spořitelen jsou www.acss.cz a e-mail je tajemnik@acss.cz.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ