Sněmovna schválila státní záruku za úvěr 860 milionů Kč pro ČD

25.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Stát se má podle sněmovny zaručit za další úvěr Českých drah ve výši 30 milionů eur (860 milionů korun) od společnosti Eurofima. Příslušný vládní návrh zákona dnes ve zrychleném řízení poslanci schválili bez námitek. Normu musí ještě posoudit Senát a prezident. Teprve poté budou moci dráhy čerpat peníze na obnovu vozového parku v osobní dopravě.

České dráhy chtějí za prostředky z úvěru nakoupit například tři nové soupravy příměstských vlaků CityElefant nebo vysokorychlostní lokomotivy řady 380, které jsou schopny jet až 200 kilometrů v hodině. Celkem dráhy v příštích letech počítají s nákupem 20 těchto lokomotiv. Dráhy budou z úvěru hradit 95 procent nákladů; pět procent zaplatí z vlastních zdrojů.

Státní záruka by neměla mít žádný dopad na státní rozpočet. Hospodaření Českých drah je podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky od roku 2003 stabilní a od roku 2004 je lepší než podnikatelský plán. Navíc mají dráhy údajně dostatek vlastních záložních zdrojů peněz, které mohou sloužit k částečnému či úplnému splácení závazků ze všech přijatých i plánovaných úvěrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK