Americké akcie v úterý mírně vzrostly

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Americké akcie v úterý mírně vzrostly za sílícího optimismu, že centrální banka Fed brzy opět sníží úrokové sazby. Výsledková varování dvou maloobchodních společností a slabší čísla o ekonomice neměly na trh takový vliv.

Index Dow Jones se zvýšil o 19,59 bodu na 13.778,65 bodu, tedy o 0,14 procenta. Index Nasdaq Composite stoupl o 0,58 procenta na 2683,45 bodu, když si 15,50 bodu připsal.

Cena americké ropy se snížila pod 80 dolarů za barel. Nahoru pak šly akcie různých zpracovatelských koncernů, například Boeingu či United Technologies, díky předpokladu, že s levnější ropou nebudou firmy tolik platit za energie.

Negativní náladu na začátku úterního obchodování způsobily zprávy maloobchodních firem Lowe's Cos Inc a Target Corp. Lowe's upozornila na nižší zisk než v předchozí předpovědi a Target varoval, že jeho zářijové tržby nenaplní zcela dosavadní prognózu.

Čísla navíc ukázala, že důvěra spotřebitelů za září nečekaně klesla na téměř dvouleté minimum. Podle jiné zprávy pak minulý měsíc klesl prodej starších domů. Z údajů vyplývá, že nepříznivá situace na trhu s bydlením ovlivňuje celkovou ekonomiku. Investoři na akciovém trhu ale přivítali, že se tím zvyšuje pravděpodobnost nižších úroků.

Na devizovém trhu však s tímto očekáváním klesl kurz dolaru a sestoupil na nové minimum vůči euru. S nižšími úroky klesne výhoda vyšších dolarových výnosů vůči euru. Fed minulý týden snížil základní sazbu na federální fondy o polovinu procentního bodu na 4,75 procenta a v eurozóně je základní úrok na čtyřech procentech.

Kurz eura se za úterý zvýšil o 0,4 procenta na 1,4142 USD, když během dne dosáhl maxima 1,4153 USD. Dolar oslabil i vůči jenu; klesl o 0,1 procenta na 114,69 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK