Japonské akcie mírně rostly

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. září (ČTK) - Akcie na tokijské burze ve středu dále mírně zpevnily a investoři kupovali akcie, jejichž kurzy klesly na výhodnou úroveň. Na devizovém trhu vystoupilo euro k dolaru na nové rekordní maximum v očekávání, že americká centrální banka bude muset dále snižovat úrokové sazby.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,2 procenta na 16.4345,74 bodu. Širší index Topix vzrostl o 0,6 procenta na 1576 bodů.

Investoři kupovali nedávno padající akcie firem jako Softbank a bank jako Mizuho Financial Group. To vyvážilo pokles akcií výrobců léků a vývozců. Rostly také akcie producentů jaderných zařízení Toshiba a Mitsubishi Heavy Industries v nadějích na oživení jaderné energetiky v USA.

Euro pokračovalo již pátým dnem po sobě ve výstupu na nové rekordy k dolaru a své maximum posunulo o 0,1 centu na 1,4163 USD. Dolar se dostal znovu pod tlak v úterý odpoledne po zprávách o propadu spotřebitelské důvěry v USA a poklesu prodeje starších rodinných domů. Vývoj ekonomiky ukazuje, že po půlprocentním snížení základního úroku bude zřejmě americký Fed své sazby dále snižovat.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru po sestupu na minimum oživil na 1,4140 USD, tedy na úroveň úterního závěru v USA. K jenu americká měna mírně zpevnila na 114,75 JPY z předchozích 114,45 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK