V RM-Sytému je možné obchodovat se zahraničními akciemi

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Drobní investoři mohou od dnešního dne v mimoburzovním RM-Systému obchodovat s akciemi zahraničních společností. Nově RM-Systém umožnil obchodovat s akciemi Deutsche Telekom. Dále investoři mohou nakupovat i prodávat v systému rovněž akcie společností registrovaných v zahraniční a obchodovaných již na pražské burze, tedy Zentivy, Erste Bank, Orka, AAA Auto a CME. Letos se chystá nabídnout akcie ECM, Pegas Nonwovens a uvažuje o jedné velké světové pojišťovně, uvedl na tiskové konferenci marketingový ředitel RM-Systému Jiří Vodička.

"V následujících měsících bude trh s cennými papíry RM-Systém rozšířen nejen o další světové akcie, ale také o další atraktivní investiční instrumenty, jakými jsou například indexové certifikáty, warranty anebo turbocertifikáty," doplnil Vodička.

Akcie Deutsche Telekom se začaly obchodovat dnes v 09:15. První obchod se uskutečnil několik minut poté, kdy bylo zobchodováno 100 akcií, jedna za přibližně 380 korun. Podle Vodičky není cílem nabízet akcie s příliš velkými výkyvy ceny. "Proto jsme jako první zvolili Deutsche Telekom. Nejenže jeho cena je vcelku stabilní, ale i spolupráce s nimi při práci na podkladech byla vynikající," uvedl. Navíc společnost Deutsche Telekom je v ČR známa jako vlastník domácího operátora T-Mobile.

Všechny akcie jsou nabízeny v korunách a podle představitelů RM-Systému tak nehrozí žádné riziko vyplývající z pohybu kurzů měn. Obchody s cennými papíry probíhají v RM-Systému od 09:15 do 17:00. Pražská burza obchoduje od 09:30 do 16:00.

Obchodování zahraničních akcií umožňuje evropská legislativa, kdy za určitých podmínek mohou být nabízeny akcie obchodované na některém z veřejných trhů i na dalších trzích EU. "Teoreticky bychom tak mohly nabídnout například i akcie Google nebo Microsoft, které se obchodují na frankfurtské burze. Přitom nám stačí pouze oznámit společnosti tento záměr, nepotřebujeme její souhlas," uvedl Vodička.

RM-Systém rovněž vedle nabídky nových akcií změnil o poplatky za obchodování. Nové poplatky poklesly až na desetinu, například nákup nebo prodej akcií za 5000 korun nyní stojí 30 korun, dříve to bylo několik stokorun. S rostoucím objemem navíc poplatky klesají. Systém zrušil rovněž minimální poplatky.

Loni obchodovalo v RM-Systému přibližně 50.000 osob a dalších několik tisíc prostřednictvím obchodníků. Podle Vodičky sice celkový počet lidí ubývá, ale roste počet pravidelných obchodníků, kteří vytváří hlavní objem obchodů. Ti nejčastěji provádějí jednotlivé obchody v objemu 50.000 až 100.000 korun. V současnosti se měsíční objem obchodů v RM-Systému pohybuje kolem 800 milionů korun. Za rok již podle Vodičky lze očekávat měsíční objem obchodů v jednotkách miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK