Koruna ráno posílila na nový rekord k dolaru 19,43 Kč/USD

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Koruna ráno překonala necelý týden starý rekord k dolaru 19,49 Kč/USD a obchodovala se za 19,43 Kč/USD. Před 11:00 mírně oslabila na 19,47 koruny za dolar. K euru se česká měna pohybuje mírně silnější na 27,52 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Impulzem k poklesu dolaru se stala série nepříznivých zpráv z americké ekonomiky. Data podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka naznačují riziko výrazného zpomalení růstu americké ekonomiky a možnost dalšího snížení úrokových sazeb v USA. Proti euru se dolar dopoledne obchodoval na 1,411 USD/EUR.

Proti euru koruna zahájila dnešní seanci krátkodobým posílením pod hranici 27,50 Kč/EUR. "S probuzením trhu se opět vrátila a prozatím nic nenasvědčuje, že by měla vybočit z kolejí vymezených intervalem 27,50-27,60 Kč/EUR," uvedl Marek.

Pro kurz koruny je zajímavou informací podle Marka oznámená výše dividend automobilky Škoda Auto. Volkswagen by si měl přijít na 8,43 miliardy korun. "Tato částka bude patrně konvertována do eur postupně, nicméně jistý negativní vliv by na kurz koruny mohla mít," uvedl. Repatriace zisků představuje sezónní faktor, který v posledních letech zatěžuje běžný účet platební bilance a korunu pravidelně, dodal Marek.

Podle analytika ČSOB se dnešní den patrně nebude příliš lišit od úterního obchodování. "Korunu v tuto chvíli nijak neoslovuje dění v zahraničí, a tak bude patrně vyčkávat na čtvrteční zasedání ČNB," dodal.

Slabý dolar je pro českou ekonomiku spíše přínosem. Padající americká měna pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Lidé také potřebují méně peněz na koupi počítačů, notebooků, fotoaparátů a další elektroniky z Asie nebo USA. Horší je však situace opět pro české vývozce, kteří své zboží prodávají za dolary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK