Češi berou na hodinu nejvíc z nováčků EU kromě Slovinska

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Češi brali v loňském roce průměrnou hodinovou mzdu 109 korun, což je po Slovinsku druhá nejvyšší částka v rámci nových členských zemích EU, které přistoupily do Evropské unie od roku 2004. Nejnižší úroveň, v přepočtu 30 korun, vykázalo Bulharsko, nejvyšších 619 Kč na hodinu naopak v rámci celé EU pobírali Dánové. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu.

Pokud si chce ČR udržet konkurenceschopnost na evropském trhu práce, nestačí tak podle statistiků pouze levná pracovní síla, protože v rámci unie existují již i pracovníci výrazně levnější. Podle analýzy je třeba více investovat do kvalifikace - pomaturitního vzdělávání, v němž ČR zaostává, a do výuky jazyků. Například podíl vysokoškoláků v populaci je podle ČSÚ v tuzemsku jeden z nejnižších v EU.

Za západní Evropou domácí průměrná hodinová mzda stále výrazně zaostává, ale postupně se tamní úrovni sbližuje, a to vzhledem k rychlejšímu nominálnímu i reálnému nárůstu a zpevňování domácí měny vůči euru.

Nominálně český zaměstnanec za hodinu loni pobíral v průměru o 52 procent víc než v roce 2000, reálně, tedy po očištění růstu cen, o 35 procent víc. V eurech jsou ale vzhledem k posilování domácí měny nárůsty výraznější. Reálně Čech v přepočtu na evropskou měnu loni dostal za hodinu zaplaceno zhruba o dvě třetiny více než před sedmi lety.

Naproti tomu v sousedním Německu za uplynulé sedmileté období průměrná hodinová mzda v eurech nominálně stoupla o 12 procent, reálně pouze o dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK