Asiana bude v autobusové dopravě spolupracovat s Eurolines

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Společnost Asiana, která provozuje meziměstské autobusové linky, začne od října spolupracovat s dalším dopravcem Eurolines. Kromě společných linek do Brna si obě společnosti budou navzájem prodávat jízdenky a vyměňovat přestupující cestující. Na tiskové konferenci to oznámili zástupci obou společností.

Spolupráce Asiany s Eurolines zřejmě má vylepšit postavení obou firem vůči konkurenci, především Student Agency. Šéfové Asiany to ale příliš nechtěli komentovat. "Neradi slyšíme slovo válka, na lince Praha Brno je stále ještě kapacita pro novou kvalitní službu," řekl generální ředitel Asiany Alexej Litvin. Vyjádření Student Agency k situaci na trhu ČTK shání.

Konkurenční boj se Student Agency se ale zřejmě rozhoří naplno na lince z Prahy do Karlových Varů. Litvin popřel informace, že by se firma z této linky kvůli Student Agency stáhla; naopak chce od 1. října jezdit mezi oběma městy osmkrát denně. Pomoci by jí měla právě spolupráce s Eurolines. "Ze zahraničí vozíme 50 procent našich klientů a někteří chtějí pokračovat z Prahy třeba právě do Karlových Varů," řekla prokuristka Eurolines Pavla Lauermannová.

Informace, že Asiana linku z Prahy do Varů opustí kvůli konkurenci Student Agency, se objevily počátkem srpna. Jak dnes vysvětlil Litvin, firma tenkrát opravdu licenci na tuto linku vrátila, ponechala si však licenci na celou trasu z Karlových Varů do Brna.

Právě na základě této licence bude linku provozovat, ačkoliv přímý spoj mezi Vary a Brnem pojede pouze jednou denně. V ostatních případech budou muset cestující z Varů v Praze přestupovat do autobusů Eurolines. "Když někdo říká, že vyhrál válku, tak je to papírové vítězství, protože musejí dumpingové ceny dotovat," řekl Litvin ke Student Agency.

Základní cena jízdenky z Prahy do Varů bude 120 korun, pokud si jízdenku cestující koupí na portálu Megabus.cz a zaplatí příslušnou kartou, vyjde ho na 80 korun. Stejné jízdné do Karlových Varů má i Student Agency, ačkoliv zaváděcí cena od února letošního roku byla 50 korun. Když jezdila do Varů pouze Asiana, stála jízdenka 140 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK