EU schválila pravidla reformy cukrovarnictví

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. září (zpravodaj ČTK) - Český cukrovarnický průmysl čekají po krachu řady cukrovarů v posledních letech další těžká léta. Ministři zemědělství Evropské unie totiž schválili pravidla reformy cukrovarnictví, která mohou vést v Česku k uzavření dalších cukrovarů. Jediným částečným úspěchem české strany je, že příští snižování kvót v unii nebude plošné, ale bude odrážet restrukturalizaci celého sektoru v jednotlivých členských státech.

Evropská unie chce do roku 2010 snížit cukernou kvótu o šest milionů tun, aby tak splnila své závazky u Světové obchodní organizace (WTO). Řada států, včetně těch největších, ale v minulosti žádnou kvótu na cukr neodevzdala a svůj cukerný průmysl ani nerestrukturalizovala. Češi naproti tomu již přišli zhruba o čtvrtinu své cukerné kvóty a za to zaplatili cenu v podobě zrušení řady cukrovarů.

Ještě v 80. letech přitom v Česku bylo zhruba 52 cukrovarů, zatímco v současnosti jich je sedm. Dávno také neplatí, že ČR patří k největším producentům cukru na světě, jak tomu bylo za první republiky. Tehdy počet tuzemských cukrovarů dosahoval asi 200.

Češi sice dosáhli toho, že snižování kvót nebude plošné, ale neznamená to, že se kvóty pro ČR nesníží vůbec. Sníží se jen zhruba o třetinu méně než členským státům, které tento sektor ještě vůbec nerestrukturalizovali. Řada dalších změn včetně toho, že snížení kvóty bude moci nově inicializovat i pěstitel řepy, ale českým cukrovarníkům nevyhovuje. Upozorňují, že Češi již odevzdali čtvrtinu kvót, zatímco někteří ani tunu.

Česko letos za prvních šest měsíců roku vyvezlo 60.000 tun cukru, což byla jen třetina objemu za stejné období loni. Naopak dovoz stoupl skoro o polovinu na 38.500 tun, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. Podle odborníků je snížení obchodního přebytku zejména dáno právě dopady reformy trhu s cukrem v EU. V příštím roce se už Česko, tradiční exportér, zřejmě stane zemí závislou na dovozu cukru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK