Zemědělci v EU budou moci příští rok osázet celou půdu

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. září (zpravodaj ČTK) - Zemědělci v Evropské unii budou moci ještě letos a hlavně příští rok osázet celou půdu. Dosud přitom museli ponechat desetinu půdy ladem. Toto pravidlo však kvůli tenčícím se zásobám obilovin zrušili ministři zemědělství EU. Českých zemědělců se nové opatření nijak nedotkne, protože mají z pravidla o neobdělávané půdě výjimku, podobně jako další státy, jež do unie vstoupily v roce 2004.

V současnosti musí zemědělci v EU každý rok povinně desetinu své půdy nechat ležet ladem, aby si mohla "odpočinout". Ročně se toto opatření týká asi 3,8 milionu hektarů půdy. Navrhovaná výjimka, která by farmářům dovolila letos na podzim a na jaře 2008 osít veškerou půdu, by měla vyřešit problém s ubývajícími zásobami obilovin způsobený horší úrodou v loňském roce a i letošním průměrným výsledkem.

Komisařka Mariann Fischerová-Boelová už několikrát naznačila, že povinnou kvótu pro neobdělávanou půdu považuje v současné době za zastaralou. EU se totiž potýká se stále se zvyšujícími požadavky na množství pěstovaných plodin, například v souvislosti s výrobou biopaliv. Ceny obilovin a dalších plodin navíc letí vzhůru, což pocítili i spotřebitelé na rostoucích cenách potravin.

Evropská unie začala uplatňovat politiku týkající se půdy, která má každoročně zůstat ležet ladem, už v roce 1988. Původně šlo o opatření, jak se vypořádat s nadprodukcí obilovin, a při reformě zemědělské politiky v roce 1992 se z něj stalo povinné pravidlo. V podstatě jde o to, že zemědělci každý rok nesmějí desetinu své půdy využívat pro pěstování plodin. Obvykle ji musejí nechat zarůst a pak půdu pohnojit zaoráním vzniklého porostu. Pak ji mohou využít například jako pastvinu pro zvířata.

Dnešní rozhodnutí ale není první. Unie již v minulosti několikrát farmářům povolila pravidla překročit, především v obdobích, kdy se kvůli špatným klimatickým podmínkám potýkali s neúrodou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK