KPMG: Na tři čtvrtiny firem z EU je pro společný základ daně

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Více než tři čtvrtiny daňových odborníků z největších evropských firem souhlasí s návrhem Evropské komise na zavedení společného konsolidovaného základu daně pro firmy podnikající ve více zemích EU. Vyplývá to z mezinárodní studie poradenské firmy KPMG International.

Zisky firem působících ve více než jedné členské zemi EU by se podle návrhu EK měly počítat podle jednotného vzorce platného v celé EU, místo 27 různých, dnes používaných metod. Zisky by pak byly rozděleny do zemí, ve kterých firma působí, a byly by také v souladu s daňovými sazbami příslušného státu zdaněny. Použití společného konsolidovaného základu daně je pro firmy dobrovolné.

V průzkumu KPMG International byli v červenci a srpnu 2007 o názor na návrh EK požádáni finanční ředitelé a manažeři pro daňové záležitosti z více než 400 firem ze zemí EU a Švýcarska. Myšlenku společného základu daně v rámci Evropy podporuje 78 procent respondentů.

Také v Česku se návrhu komise dostalo velké podpory. Svůj souhlas s tímto záměrem zde vyjádřilo 100 procent respondentů, uvedl partner KPMG ČR Jan Žůrek. Na 82 procent českých dotázaných se přitom domnívá, že společný daňový základ usnadní jejich daňové záležitosti. Podle 55 procent jim umožní vytvářet obchodní plány s větší jistotou. Více než polovina českých respondentů by daňový základ mezi jednotlivé země rozdělovala na základě prodejů společnosti v daných zemích.

I když Evropská komise nechce zavést jednotnou sazbu daně, 69 procent všech evropských respondentů by uvítalo společnou sazbu daně pro podniky. V České republice se pro společnou sazbu vyjádřilo 82 procent dotazovaných.

"Byli jsme překvapeni, jak výrazné podpory se návrhu dostává. Přestože toto schéma ještě nebylo veřejně představeno, 34 procent respondentů odpovědělo, že jejich firma by se k němu zcela jistě přiklonila, a 48 procent dotazovaných s jeho hodnocením vyčkává, dokud nebudou mít k dispozici podrobnější informace," upozornila vedoucí partnerka oddělení daňového poradenství KPMG pro Evropu, Střední východ a Afriku Sue Bonneyová.

Společně s podporou, které se dostává jednotné evropské sazbě daně z příjmu právnických osob, dávají podle ní tímto firmy zřetelně najevo, že jsou pro jednodušší a jasnější daňový systém. Činí tak přesto, že se budou muset vzdát výhod spojených s možností vybrat si mezi daňovými režimy v různých zemích, dodala.

Pro myšlenku společného konsolidovaného základu daně v rámci Evropy se stoprocentně vyjádřili daňoví odborníci v Česku, Dánsku a Španělsku. Nejskeptičtější z velkých ekonomik byla Británie, kde tuto myšlenku podpořilo 62 procent dotazovaných. Většina respondentů se proti návrhu vyjádřila pouze v Irsku a na Slovensku, kde bylo proti 50 procent odpovídajících.

Proti jednotné sazbě se většina respondentů vyjádřila pouze ve Velké Británii, na Kypru, v Irsku, Polsku a Švýcarsku. V Dánsku je stejný počet zastánců i odpůrců, ve všech ostatních zemích se ale této myšlence dostává výrazné podpory. Firmy láká vidina jednoduššího systému pro soulad s předpisy a lepšího plánování. Zatímco 22 procent dotázaných se domnívalo, že by nový systém mohl vést ke zvýšení daní, které jejich firma odvádí, 21 procent respondentů bylo toho názoru, že se jejich daňová zátěž sníží a 42 procent neočekává žádné velké změny.

Návrhy mají být zveřejněny v roce 2008 a Evropská komise doufá, že se je podaří zavést do roku 2010. Na 85 oslovených odborníků věří v jejich zavedení od roku 2020. Komise chce tyto návrhy prosadit v zájmu zjednodušení postupů, zlepšení účinnosti a snížení nákladů na dodržování předpisů u podniků, jež působí na jednotném trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK