E.ON chce v Česku asi pětinový podíl na trhu s plynem

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. září (ČTK) - Energetická společnost E.ON chce zvýšit svůj podíl na českém trhu s plynem až na 20 procent. Dosud firmě patří Jihočeská plynárenská, která ovládá čtyři procenta trhu, a podíly v distribučních firmách s celkem desetiprocentním podílem na trhu. Michael Fehn z E.ON ČR na semináři o energetice v Brně uvedl, že chce firmu dostat na čelo české energetiky. Zatím je společnost druhá za ČEZ v elektřině a RWE v plynu.

Český E.ON patří do německého koncernu E.ON Energie, který je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. "E.ON ČR bude podle našeho plánu jedničkou na tuzemském trhu, pokud budeme brát dohromady elektřinu a plyn," upřesnil Fehn. Firma chce získat přístup k některým zásobníkům s plynem, které zatím ovládá právě RWE, a poohlíží se i po jiných možnostech. Fehn ale konkrétnější být nechtěl.

Firma zatím v ČR investovala 30 miliard korun. Nyní plánuje další investice v miliardách korun. Chce například postavit uhelnou elektrárnu, aby zvýšila i svůj podíl na výrobě elektřiny. O projektu jedná s Mosteckou uhelnou. Kromě zcela nových zdrojů, které vyrostou na zelené louce, ale plánuje i některé akvizice, uvedl bez upřesnění Fehn.

E.ON vlastní kromě Jihočeské plynárenské také přes 40 procent v Jihomoravské plynárenské a více než 73 procent v Pražské plynárenské. Společně se skupinou Czech Coal provozuje ještě Teplárnu Otrokovice a Energetiku Malenovice.

Obrat energetické skupiny E.ON vzrostl v prvním pololetí meziročně o 24 procent na 17,4 miliardy korun. Provozní zisk před úroky a zdaněním (EBIT) dosáhl 1,55 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK