Brusel kvůli cenám navrhne zrušení dovozních cel na obilí

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. září (zpravodaj ČTK) - Evropská komise navrhne v nejbližších dnech zrušení dovozních cel na obilí. Na vině jsou rostoucí ceny obilí a jeho tenčící se zásoby. Zrušení cel je dočasné a mělo by platit až do konce června 2008. Informovala o tom Evropská komise.

Raketový růst cen obilovin v posledních měsících zaznamenali nejen zemědělci, ale i spotřebitelé. Jen ceny pšenice se v podstatě zdvojnásobily. Na vině je především slabší úroda v hlavních producentských zemích a katastrofální úroda v zemích třetího světa.

Eurokomisařka pro zemědělství upozornila, že cla na obilí bude možné znovu zavést poté, co se situace na trhu stabilizuje. Opětovný nástup dovozních přirážek zatím ale nelze odhadnout, OECD navíc v jedné ze svých posledních studií uvedla, že ceny potravin a zemědělských surovin budou stoupat i v příštích letech a poklesu se svět jen tak nedočká.

Cla na obilí v Evropské unii nejsou v současnosti nijak astronomická, ale u řady obilovin stále platí. U některých plodin jsou ovšem na nule již nyní, například u tvrdé pšenice, u žita či u čiroku.

Návrh evropské komisařky bude muset schválit nejen Evropská komise, ale i ministři jednotlivých členských států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK