J&T chce až desetinu české výroby elektřiny

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. září (ČTK) - Finanční skupina J&T chce ovládnout asi sedm až deset procent výroby elektřiny v Česku, investuje tak přes 20 miliard korun. Podle vlastního plánu by měla do pěti let vlastnit zdroje o celkovém výkonu 1000 megawattů, což je výkon jednoho bloku temelínské jaderné elektrárny. Půjde především o výstavbu nových kotlů na různá paliva, které kromě elektřiny vyrobí také teplo, řekl dnes na semináři o energetice v Brně zástupce J&T Daniel Křetínský.

Slovenská J&T patří mezi největší a nejvýznamnější finanční skupiny, které působí v Česku. Skupina chce vybudovat řetězec, který bude elektřinu vyrábět i prodávat. Zatím ovládá výkon před 300 megawattů. Většinu z toho tvoří kapacity United Energy. J&T má ještě třetinový podíl v Pražské energetice a půlku v Plzeňské energetice.

"Pokud bychom pozice v energetice neměli, v žádném případě bychom dnes do oboru nešli," uvedl Křetínský. Kupovat energetické zdroje podle něj je obtížné, J&T se proto zaměří hlavně na výstavbu nových, zhruba dvě třetiny výkonu umístí v ČR, zbytek na Slovensku, prodávat bude ale především v ČR. Jako první část svého plánu opraví teplárnu v Komořanech, kde se zároveň vyrábí i elektřina.

I cesta výstavby na zelené louce je ale riziková, a to především kvůli nestabilní legislativě, podotkl Křetínský. Stát zatím nedal jasný názor na případné uvolnění limitů pro těžbu uhlí. Pro investory tak kvůli hrozbě ukončení těžby není perspektivní stavět zcela nové zdroje. "Jsme si toho rizika vědomi, ale bereme ho na sebe," uvedl Křetínský. Právě proto chce skupina využít různé druhy paliv - uhlí, plyn, těžké topné oleje i obnovitelné zdroje.

Aktiva J&T loni dosáhly skoro 90 miliard slovenských korun. Od té doby ale koupila řadu dalších podniků a nemovitostí, například areál brněnské Zbrojovky nebo šestiprocentní podíl ve skupině Unipetrol. Vlastní i J&T Banku, fotbalový klub Sparta Praha, strojírenské firmy SES Tlmače či ČKD Blansko Strojírny, které vyrábí pro energetiku. Je aktivní také ve zdravotnictví, cestovním ruchu a médiích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK