Ekonom: Škoda Auto chce směnu navíc, nestačí vyřizovat objednávky

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. září (ČTK) - Automobilka Škoda Auto možná zavede jednu směnu týdně navíc. Píše to týdeník Ekonom v čísle, které vyjde ve čtvrtek. Důvodem je enormní zájem o škodovky, k uspokojení momentální poptávky chybí u dealerů Škoda Auto skoro dvacet tisíc vozů, píše týdeník. Management už začal vyjednávat s odbory o změnách v organizaci práce.

Vedení automobilky zatím žádné detaily nechce zveřejnit, podle informací Ekonoma má jít o přechod na šestidenní pracovní týden od začátku příštího roku. Předseda škodováckých odborů Jaroslav Povšík řekl, že je možné, že se zástupci zaměstnanců s vedením dohodnou, protože celkový objem pracovní doby týdně by měl zůstat na úrovni 35,5 hodiny. Debata se ale povede o penězích.

Mimořádné směny z pátku na sobotu automobilka zavedla už na začátku léta. Ty jsou dobrovolné a zaměstnanci, kteří se jich účastní, mají nárok na některé příplatky; proto také byly přijaty vcelku pozitivně, připomíná týdeník. Celkem má být těchto směn do konce roku 26 a měly by znamenat navýšení výroby asi o 15 tisíc vozů. Na stále rostoucí poptávku to ale nestačí, píše Ekonom.

Překlopení mimořádných dobrovolných směn na pravidelné by se mělo týkat jak mateřského závodu v Mladé Boleslavi, tak i provozů v Kvasinách. Ty by tak v podstatě přešly z pětidenního rytmu na šestidenní výrobní týden. "Pokud se na novém modelu dohodneme, bude to rozhodně jen na dobu určitou, ne déle než 48 týdnů," řekl Ekonomu Povšík. Zdůraznil ale, že to vše jen za podmínky, že vedení také navíc nabídne příslušné finanční kompenzace.

Zároveň s přechodem na šestidenní pracovní týden by se musel zvýšit počet pracovníků, aby zaměstnancům i přes směnu navíc zůstaly na lince zachovány dva dny volna týdně. Podle Povšíka by se měla potřeba nových zaměstnanců pohybovat kolem 800 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK