Americké akcie pokračují v růstu

26.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. září (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu dnešního obchodování zvyšovaly a příznivě na ně působí předpoklad dalšího snížení úrokových sazeb. Tomu nahrává i nová statistika a také dohoda o pracovních podmínkách v automobilce General Motors. Nižší úroky obecně podporují investice a snižují firmám náklady.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.852 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 0,5 procenta. Širší index S&P 500 si připsal asi 0,6 procenta na 1526 bodů, index Nasdaq Composite zpevnil skoro o 0,8 procenta na 2704 bodů.

Zaměstnanci General Motors od pondělí stávkovali a hrozilo, že pokud se odbory s managementem rychle nedohodnou, přijde na řadu propouštění. Dohoda je sice teprve předběžná a musí ji schválit většina členů odborové organizace United Auto Workers (UAW), její součástí je ale také postup při úhradě zdravotní péče. To byl jeden z hlavních sporů.

Se stejným problémem, tedy nutností platit vysoké odvody do zaměstnaneckých fondů, z nichž se hradí různé výhody a bonusy vysloužilým pracovníkům, mají také automobilky Ford Motor a Chrysler. Lze tedy čekat, že dohoda v General Motors bude inspirací také pro zbývající dva podniky z takzvané velké trojky.

Statistika ukázala, že objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby v srpnu klesl o 4,9 procenta, což byl nejvýraznější propad za sedm měsíců. Na finančních trzích se přitom očekával pokles jen o 3,1 procenta. O měsíc dříve objem zakázek o 6,1 procenta vzrostl. Tyto údaje ale velmi kolísají, takže zpráva neměla na trh velké dopady.

Pokles zakázek ale podle analytiků znamená, že americká centrální banka (Fed) má důvod k dalšímu snížení úroků. Známky slabšího růstu ekonomiky podle ekonomů říkají, že Fed by mohl sazby snížit v říjnu, takže základní úrok by klesl na 4,5 procenta. Klesající sazby zpravidla podporují akcie a zvyšují zájem o ně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK