Vláda plánuje změnou zákoníku práce usnadnit propouštění

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Vláda Mirka Topolánka připravuje reformu trhu práce, která má zaměstnavatelům usnadnit propouštění a přijímání pracovníků. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na předsedu vlády. Reforma by měla také zjednodušit zaměstnávání cizinců, omezit nelegální práci a motivovat nezaměstnané, aby si zvyšovali kvalifikaci.

Vláda podle premiéra hledá inspiraci v Dánsku, kde je možné v podstatě na hodinu bez udání důvodu propouštět zaměstnance a nezaměstnaní dostávají podporu jen tehdy, pokud studují. "Bude samozřejmě nutné to přizpůsobit českým poměrům. V této sestavě neprosadíme propouštění v dánském stylu, ale chceme tím směrem liberalizovat zákoník práce," řekl HN Topolánek. Při změnách pracovního kodexu očekává "velký boj" s odboráři.

Jednodušší přístup cizinců na český pracovní trh by neměl zatěžovat český sociální systém. Cizinci mají podle Topolánka dostávat zelenou kartu, se kterou získají krátkodobé povolení k pobytu a pracovní povolení, ale když práci ztratí, budou si muset najít jinou nebo z Česka odejít.

Vláda chce také prosadit takové motivační mechanismy, aby byla výhodnější legální práce než podpora v nezaměstnanosti nebo práce na černo. Zlepšit se mají rekvalifikační programy. "Tedy dánský princip, 'kdo nepracuje, studuje'," řekl deníku Topolánek.

V koaliční vládě se podle HN nejspíš o liberalizaci zákoníku práce a pracovního trhu velký boj neodehraje, protože volnější pracovní právo podporují všechny strany. ČSSD je dlouhodobě proti, ve sněmovně tedy bude zřejmě záležet na hlasech ke koalici přidružených poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK