Americké akcie ve středu vzrostly díky dohodě v GM

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. září (ČTK) - Akcie amerických firem ve středu vzrostly díky tomu, že se automobilový koncern General Motors dohodl s odboráři na snížení výdajů na zdravotní péči. Zájem o akcie pak vyvolaly naděje, že by se ostatním dvěma velkým automobilkám z Detroitu mohlo podařit snížit výdaje také. Akciím makléřských firem pak pomohla zpráva, že se Bear Stearns chystá prodat investorům svůj podíl.

Index Dow Jones vzrostl o 99,50 bodu na 13.878,15 bodu, tedy o 0,72 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,58 procenta na 2699,03 bodu, připsal si 15,58 bodu proti předchozí závěrečné hodnotě.

Dohodu v General Motors ještě musejí schválit řadoví členové odborového svazu United Auto Workers. Akcie koncernu i tak díky ní vzrostly o 9,4 procenta. Ford Motor, u nějž se předpokládá podobný krok, posílil o 6,5 procenta.

List The New York Times napsal, že Bear Stearns jedná o prodeji svého podílu Warrenu Buffettovi a dalším investorům. Zpráva tak naznačila, že investoři vidí hodnotu i ve společnostech, které mají vazbu na problémový trh s hypotékami. Emise Bear Stearns pak vzrostla o 7,7 procenta.

Dolar se oživil z nebývalých minim vůči euru a koši ostatních měn, protože investoři využili jeho kurzu k levnému nákupu. Kurz eura se za středu zvýšil o 0,2 procenta na 1,4124 USD poté, co během evropského obchodování dosáhl historického maxima na 1,4162 USD.

Vůči koši měn dolar posílil o 0,3 procenta, pomohl mu i vzestup akciového trhu. K jenu dolar stoupl o 0,7 procenta na 115,55 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK