Japonské akcie prudce zpevnily, dolar bez větších změn

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. září (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes prudce vzrostly a hlavní index burzy v Tokiu se dostal na šestitýdenní maximum. Značný zájem byl například o akcie Hitachi, kterým pomohly spekulace o chystaném prodeji jedné z divizí. Na devizovém trhu dolar nadále setrvává blízko minima vůči euru.

Index Nikkei 225 si připsal 396,48 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 2,4 procenta na 16.832,22 bodu. Podobně širší index Topix vzrostl o 2,5 procenta na 1615,15 bodu.

Akciím velmi pomohl středeční vývoj na Wall Street, kde se hlavní indexy rovněž vydaly vzhůru. Americkým akciím pomohlo ukončení stávky v General Motors a předpoklad, že tamní centrální banka bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb.

V Tokiu se dnes hodně nakupovaly také akcie finančních institucí, na které doposud negativně doléhaly problémy na úvěrových trzích v důsledku krize na hypotečním trhu v USA. Analytici ale nyní přehodnotili názor a nedomnívají se, že japonské banky a finanční instituce budou problémy výrazně zasaženy.

Na devizovém trhu dolar zůstává blízko minima k euru, zatímco japonský jen oslabuje. Dolaru škodí předpoklad dalšího snižování úrokových sazeb v USA, s nímž se počítá kvůli horšími vývoji některých makroekonomických ukazatelů. Ve středu byla zveřejněna zpráva, která ukázala na pokles objemu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby.

"Dolar zůstává v klesajícím trendu. Také je ale pravda, že investoři si příliš rychlého růstu eura k dolaru všimli," poznamenal jeden z dealerů v Tokiu. Naznačil tak, že výraznějšímu oslabení dolaru příliš nevěří, ačkoliv by tomu předpokládaný vývoj sazeb nasvědčoval.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4133 USD, a pouze mírně tak zpevnil z předchozích 1,4141 USD, kde byl ve středu. K japonskému jenu zpevnil na 115,62 ze 114,74 JPY, a všeobecně slábnoucí jen klesl proti euru na 163,40 z předchozího kurzu 162,28 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK