ČNB: Zahraniční dluh ČR v 2. čtvrtletí stoupl na 1,3 bilionu

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Zahraniční dluh České republiky, což je suma závazků se stanovenou lhůtou splatnosti, se ke konci letošního druhého čtvrtletí zvýšil na 1,313 bilionu korun a představoval 38,8 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně se zahraniční dluh zvýšil o 155,6 miliardy Kč, oznámila Česká národní banka.

Na konci prvního čtvrtletí zahraniční dluh činil 1,24 bilionu korun, což bylo 37,6 procenta HDP. Na konci minulého roku zahraniční dluh činil 1,22 bilionu korun a jeho podíl na HDP byl 38 procent.

Přírůstek zahraničního dluhu ve druhém čtvrtletí souvisel především s růstem závazků bank a vlády. "U vládního sektoru se do celkové zadluženosti promítlo čerpání úvěrů od Evropské investiční banky a financování projektů na regionální úrovni," uvedla ČNB.

Z hlediska objemu zadlužení zaujímá hlavní podíl na celkové zahraniční zadluženosti podnikový sektor, a to 53,5 procenta. Rozsah zahraničního zadlužení veřejného sektoru, které zahrnuje závazky vlády, závazky soukromých subjektů garantované vládou a závazky subjektů s majoritní účastí státu se splatností nad jeden rok, ve druhém čtvrtletí 2007 tvořil 40,9 procenta dlouhodobé zadluženosti.

Z hlediska používaných instrumentů nejvíce vzrostl zahraniční dluh u vkladů, dluhopisů, směnek a půjček.

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí vzrostl ve druhém čtvrtletí o zhruba 31 miliard Kč na 1,0397 bilionu Kč a v meziročním srovnání se zvýšil o 138 miliard Kč. Meziroční růst schodku byl spojen především s přílivem zahraničních přímých investic do České republiky.

Ve zvýšení stavu zahraničních přímých investic ve druhém čtvrtletí se promítla především předpokládaná výše podílu zahraničních investorů na reinvestovaném zisku a v menší míře investice do základního kapitálu. Ve vývoji zahraničních portfoliových investic převládaly ve druhém čtvrtletí čisté nákupy tuzemských dluhových cenných papírů nad nákupy akcií. V růstu stavu portfoliových investic o 47 miliard Kč se promítly cenové a kurzové vlivy. Stav závazků z operací s deriváty vzrostl o devět miliard Kč.

Zastoupení zahraničních přímých investic v celkových pasivech investiční pozice činilo na konci druhého čtvrtletí 53,6 procenta, informovala dnes centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK