První blok Temelína vyrábí téměř po dvou měsících opět elektřinu

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 27. září (ČTK) - První blok Jaderné elektrárny Temelín začal dnes po téměř dvouměsíční odstávce dodávat elektřinu. Informoval o tom mluvčí elektrárny Marek Sviták. Energetici blok k rozvodné síti připojili časně ráno, poté co dokončili nutné zkoušky po nastartování reaktoru. Podařilo se jim to o necelých šest dní dřív. Původně plánovali, že zařízení znovu zprovozní až v úterý 2. října.

Odstávku energetici zkrátili teprve podruhé od roku 2000, kdy elektrárna začala fungovat. Naposledy se tak stalo v roce 2004. Tehdy připojení druhého bloku obsluha urychlila o 2,5 dne. Díky dřívějšímu zahájení výroby může nyní blok vyrobit o 135 milionů kWh elektřiny více. To odpovídá spotřebě všech jihočeských domácností na 40 dní.

"Na zkrácení odstávky se pozitivně projevilo bezproblémové zvládnutí zkoušky integrity kontejnmentu, fyzikálních a energetických testů a úspěšné provedení tlakových zkoušek v jaderné i nejaderné části bloku," vysvětlil mluvčí.

Energetici při odstávce vyměnili čtvrtinu paliva. Původní soubory s obohaceným uranem, které se kroutily, nahradily nové a vylepšené kazety. Nyní je v reaktoru prvního bloku 91 nových souborů ze všech 163, které obsahují 92 tun paliva. Tím je oxid uraničitý s průměrně 4,25 procenta obohaceného uranu. Každý soubor sestává z 312 prutů, 18 vodicích trubek a z jedné centrální měřicí trubky.

Odstávku Temelínští využili i k výměně vysokotlakého dílu rotoru. Nová součástka má odstranit nežádoucí vibrace zařízení a zvýší výkon bloku nejméně o 26 MW na 1020 MW. To téměř odpovídá výkonu v Česku provozovaných větrných elektráren. Stejnou výměnu provedli energetici už dříve na druhém bloku. Výměna stála téměř 700 milionů korun.

ČEZ letos zahájil projekt Bezpečně 15Tera, který by měl Temelínu pomoci do pěti let zkrátit odstávky. Energetici hodlají zároveň snížit neplánované výpadky, tedy dobu, kdy by elektrárna měla vyrábět, ale stojí třeba pro nenadálou poruchu. Největší tuzemská elektrárna by pak mohla od roku 2012 a dalších 30 let dodávat do sítě každý rok 15 terawatthodin (TWh) elektřiny. Zatím je to okolo 12 TWh, letos to podle plánu má být 12,4 TWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK