Kontrola ÚOHS v Deltě byla v pořádku, pokuta 300.000 Kč platí

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. září (ČTK) - Pořádková pokuta 300.000 korun, kterou vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) společnosti Delta pekárny, platí. Loňské rozhodnutí úřadu potvrdil brněnský krajský soud. Firma si u něj stěžovala, že ÚOHS při vyšetřování údajného kartelu tří největších českých pekárenských podniků provedl kontrolu nezákonně. Delta pekárny se teď mohou obrátit na Nejvyšší správní soud.

Delta pekárny, Odkolek a Penam se podle úřadu v roce 2003 po sedmileté stagnaci cen společně domluvily na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu. Za kartelovou dohodu dostaly pokutu 120 milionů korun, později ji úřad snížil zhruba o polovinu. Krajský soud v Brně však pokutu i rozhodnutí o kartelu zrušil a případem se nyní na návrh ÚOHS zabývá Nejvyšší správní soud.

Úřad udělil nejvyšší možnou pořádkovou pokutu za to, že mu společnost neumožnila prověření všech elektronické pošty některých lidí z vedení firmy. Zástupci firmy ale namítaly, že kontrola nebyla dostatečně dopředu ohlášená a firma s ní nesouhlasila. Antimonopolní úředníci prý navíc chtěli studovat i soukromou korespondenci zaměstnanců. To je porušení ústavních práv, míní firma. ÚOHS to ale odmítá s tím, že u počítačů v obchodních prostorách firmy lze předpokládat, že obsahují jen obchodní dokumenty, a proto do nich může nahlížet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK