ČNB podle očekávání nechala úrokové sazby beze změny

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Bankovní rada České národní banky dnes ponechala úrokové sazby beze změny. ČTK o tom informovala mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. Analytici tento krok po růstu sazeb v červenci a srpnu očekávali. Nevylučují ovšem, že další zvýšení přijde kvůli postupnému růstu inflace na konci letošního roku. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 3,25 procenta.

ČNB zvýšila úrokové sazby letos již třikrát, ale stále má nejnižší úroky v celé Evropské unii. Tisková konference po jednání rady se koná od 15:30.

Hlavním důvodem, proč centrální banka sazby nezvýšila, je podle ekonomů rekordní posílení koruny k dolaru i euru v posledních dnech. Navíc ani inflace příliš neroste. To se ovšem podle odhadů změní ke konci letošního roku a na počátku příštího, kdy by měla inflace vystoupat až nad čtyři procenta.

"Od konce srpna došlo k následujícím událostem: ECB na svém zářijovém zasedání úroky nezvýšila a jejich případné zvýšení zatím odsunula na neurčito, americká centrální banka snížila úroky o půl procentního bodu, česká koruna posílila na nová historická maxima a česká inflace za srpen vykazuje absenci zvyšování poptávkově-inflačních tlaků," uvedl například analytik PPF Asset Management Radomír Jáč.

Dnešní rozhodnutí ČNB naznačovala v uplynulých dnech i vyjádření některých členů bankovní rady. Luděk Niedermayer i Vladimír Tomšík se totiž vyjádřili v tom smyslu, že by centrální banka mohla pozastavit zvyšování úrokových sazeb.

V tomto týdnu o sazbách rozhodly rovněž maďarská a slovenská centrální banka. Národní banka Slovenska v úterý v souladu s očekáváním nechala základní úrokovou sazbu beze změny na 4,25 procenta. Maďarská centrální banka v pondělí rovněž v souladu s očekáváním snížila základní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu na 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK