SZPI odhalila v řetězci Jednota čokoládu s živými červy

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. září (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala obchodnímu řetězci Jednota prodej mléčné čokolády Forte, ve které kontrola objevila živé červy. Čokoláda pochází od společnosti Kraft Food Slovakia, do Čech ji přivezla firma Kraft Foods ČR. ČTK to řekl mluvčí inspekce Ivo Klemeš.

Čokoládu s červy nalezla inspekce v Jednotě v Táboře. "Obsahuje je 150gramové balení mléčné čokolády s arašídy, rozinkami a želé s datem minimální trvanlivosti do 19. října," řekl Klemeš.

V potravinách se nesmí vyskytovat živá ani mrtvá těla škůdců v žádném stadiu vývoje, tedy ani vajíčka, larvy, kukly nebo dospělý hmyz. Inspektoři nacházejí přítomnost škůdců jen zřídka. Jedná se zejména o různé druhy zavíječů, brouků, molů, roztočů a jiných druhů hmyzu. Škůdci se mohou vyskytovat v čokoládách, sušeném ovoci, různých druzích oříšků, v koření, pečivu, mouce, mlynářských výrobcích, mase, vejcích i jinde. Do finální potraviny se hmyz může dostat buď se surovinami nebo během výroby či skladování, pokud provozovatel potravinářského podniku nedodrží hygienické podmínky pro výrobu a uvádění potravin do oběhu, dodal Klemeš.

SZPI odeslala informaci o výskytu červů v prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) Evropské komisi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK