Domácí producenti zeleniny dosáhli průměrných výnosů

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 27. září (ČTK) - Jako průměrný hodnotí letošní rok z hlediska výnosů tuzemští producenti zeleniny. Podle předběžných odhadů Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) jejich tržní produkce dosáhla asi 237.000 tun. Mírně nižší množství zeleniny sklidili pěstitelé loni. O něco příznivěji než v minulých letech se letos pro zelináře vyvíjely výkupní ceny některých druhů zeleniny, řekl dnes ČTK tajemník ZUČM Miroslav Vlček.

 

Domácí producenti zeleniny letos hospodařili podle odhadů unie na zhruba 11.300 hektarech, což je asi o 200 hektarů více než loni. Celková produkce zelinářů však zůstala zhruba na úrovni loňského roku. Podle Vlčka to zapříčinily mimo jiné výkyvy počasí, jarní mrazy, letní horka s vláhovým deficitem a podzimní deště.

 

"Dalším důvodem je to, že již téměř polovina domácích producentů přešla na integrovaný systém pěstování zeleniny, tedy na šetrný způsob produkce, ke kterému nás tlačí EU i naše legislativa. Při tomto způsobu pěstování jsou výnosy až o 30 procent nižší," uvedl Vlček.

 

K letošním výkupním cenám zeleniny řekl, že se v případě některých druhů vyvíjely příznivěji než v minulosti. Jako příklad tajemník ZUČM uvedl květák. "V určitém období ho byl nedostatek i v Polsku, ze kterého se vozí levná zelenina do celé Evropy. I to hospodaření domácích producentů pomohlo. Je ale potřeba zdůraznit, že ceny u nás nadále zdaleka nedosahují farmářských cen v původní evropské dvanáctce," řekl Vlček.

 

V Česku letos pěstuje zeleninu podle odhadů ZUČM asi 600 profesionálních producentů. Před vstupem do EU byl jejich počet téměř dvojnásobný. Po začlenění Česka do EU také výrazně klesla pěstební plocha zeleniny, snížila se ze 13.125 hektarů na 10.670 hektarů. Trend snižování pěstební plochy zeleniny se zastavil loni.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK