Akcie se odpoledne kvůli poklesu ČEZ dostaly do minusu

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Hlavní české akcie se odpoledne dostaly do minusu. Stalo se tak především následkem oslabení společnosti ČEZ. Výraznější pokles postihl také akcie CME, Telefónica O2 a Zentivy. Významnější nárůst si udržela jen Komerční banka. Hlavní index PX klesl o 0,49 procenta na 1816,3 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Český trh přetrvává v červených číslech jako jediný mezi evropskými trhy, uvedl Martin Stuchlík z Patria Finance. Směr vzhůru českým akciím nevydržel, investoři začali zřejmě vybírat zisky a zavírat pozice před prodlouženým víkendem, doplnil Tomáš Machalický ze společnosti Cyrrus.

Hlavní příčinou dnešního poklesu bylo podle Stuchlíka umazávání zisků akcií ČEZ, které z nového maxima 1209 Kč spadly při poklesu o 1,5 procenta až na 1185,50 Kč. Společnost ČEZ své akcie na trhu nakupovala a stát pravděpodobně v podobném objemu tyto akcie na trhu prodával. Dále se přidali investoři, kteří realizovali krátkodobé "tučné" zisky a tak na trhu převážila spíše nabídka nad poptávkou, vysvětlil Machalický.

Také Telefónica 02 se ocitla pod prodejním tlakem a umazala 1,7 procenta na 545,50 Kč. Zentiva se kvůli zahraničním prodejcům obchodovala zpět pod hranicí 1200 Kč. Komerční banka posílila o 2,2 procenta na 4495 Kč díky zahraničním kupcům. KB dnes nastavila nové historické maximum na 4501 korun, upozornil Stuchlík.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,28 miliardy Kč

- dluhopisy 12,37 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 3,8 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK