Pražská burza v září mírně rostla díky akciím ČEZ a Unipetrolu

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Hlavní české akcie v září mírně posílily. Po poklesu v první polovině měsíce přišel nárůst po impulzu v podobě snížení úrokových sazeb v USA. Největší nárůst zaznamenaly akcie ČEZ a Unipetrolu, naopak výraznější pokles postihl obě developerské společnosti. Hlavní index trhu PX vzrostl o 1,6 procenta 1816,3 bodu, vyplývá z výsledků.

První polovinu září charakterizovalo spíše vybírání zisků na pražské burze hlavně pod vlivem vývoje na světových trzích, uvedl Milan Vaníček ze společnosti Atlantik FT. Index PX poklesl ze 1799 bodu ze začátku září až na 1747 bodů. Po snížení základní úrokové sazby v USA o půl procentního bodu se začala pražská burza vzpamatovávat. Rovněž likvidita se začala zvyšovat tak, jak se na trh začali navracet investoři, dodal.

V průběhu září se dařilo akciím společnostem ČEZ a Unipetrol, které dosáhly na svá historická maxima, naopak se nedařilo sektoru realitních developerů, upozornil Michal Semotan z J&T Banky. Koncem měsíce se na burze objevila nová emise AAA Auto, která byla přijata s určitou nervozitou a nevýrazným zájmem ze strany silných domácích privátních klientů. "Nicméně očekávám stabilizaci kurzu mírně nad hodnotou ceny při úpisu akcií její další postupný růst," odhadl Semotan.

V září nejvíce rostly akcie ČEZ (okolo deseti procent) a Unipetrolu (osm procent). "U Unipetrolu to vidíme jako opodstatněné, ale u ČEZ podobný názor nesdílíme," podotkl analytik České spořitelny Radim Kramule. Největší pokles zaznamenaly akcie ECM (asi o 15 procent), Telefónica O2 kvůli rozhodnému dni pro výplatu dividend (o osm procent), Pegasu a Orco (po sedmi procentech). Objemy obchodů byly podle něj spíše průměrné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK