Sněmovna schválila novelu, která má podpořit digitalizaci

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. září (ČTK) - Sněmovna dnes velkou většinou hlasů schválila novelu několika mediálních zákonů, které mají odblokovat nástup digitálního zemského televizního vysílání. Novela by měla mimo jiné otevřít televizní trh dalším zájemcům o vysílání. Předlohu nyní posoudí ještě Senát a prezident.

Licenci by měl po vypnutí analogového vysílání získat každý, kdo o ni požádá a splní určité podmínky, jako je tomu již nyní u satelitních a kabelových stanic. Nova a Prima mají dostat kompenzační licenci navíc za to, že se vzdají svých analogových kmitočtů. Poslanci schválili také pozměňovací návrh, podle nějž by licence obou těchto televizí měly být prodlouženy o dalších osm let. Bez uvolnění analogových kmitočtů využívaných Novou a Primou by nevznikl prostor pro další digitální stanice.

Novela má také dát dočasnou kompenzační licenci šesti TV stanicím, které loni po rok a půl dlouhém výběrovém řízení získaly licenci pro nastupující digitální vysílání a které o ně na podzim vinou soudních sporů přišly. Jde o Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Óčko, Z1 a RTA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK