TV Markíza: Slovak Telekom nemusí zaplatit pokutu 885 mil. Sk

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 27. září (ČTK) - Slovenský telekomunikační operátor Slovak Telekom nemusí zaplatit pokutu 885 milionů slovenských korun (720,9 milionu Kč), kterou dostal od antimonopolního úřadu (PMÚ) ještě v roce 2005 za zneužívání dominantního postavení. Rekordní sankci zrušil bratislavský Krajský soud a PMÚ bude muset případ opět posoudit. Uvedla to dnes televize Markíza.

Slovak Telekom zatím na verdikt soudu nereagoval. Antimonopolní úřad podle Markízy rozhodnutí soudu respektuje. Úřad však poznamenal, že rozsudky bratislavského Krajského soudu bývají zmatečné.

Telekomunikační operátor dostal pokutu v květnu 2005 za to, že omezil konkurenci, když jí neposkytl přístup k místním vedením. To mělo údajně dopad i na spotřebitele. Společnost se proti sankci odvolala, ale Rada PMÚ sankci v lednu 2006 potvrdila. Verdikt potom Slovak Telekom napadl na soudě. V únoru 2006 bratislavský krajský soud umožnil odklad, což znamenalo, že společnost nemusela miliónovou pokutu zaplatit ve stanoveném termínu.

Telekom na soudě uspěl i nedávno, když Krajský soud v Bratislavě zrušil rozhodnutí PMÚ o pokutě 80 milionů korun za zneužívání dominantního postavení na trhu. Sankce se týkala tendru z roku 2004 na telekomunikační služby pro Lidovou banku. Firma podle úřadu stanovila nepřiměřené ceny při výběrovém řízení na pronájem své telekomunikační infrastruktury.

Slovak Telekom, který zahrnuje i mobilního operátora T-Mobile, patří do skupiny Deutsche Telekom. Společnost zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 41,9 procenta na 2,55 miliardy korun. Výnosy skupiny vzrostly o 5,1 procenta na 15,66 miliardy Sk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK