Cena ropy Brent vystoupila na nový rekord nad 80 dolarů za barel

27.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. září (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent vystoupila večer na nový rekord a poprvé překonala hranici 80 dolarů za barel. Ceny ropy dnes o více než tři procenta zvedly obavy z bouře v Mexickém zálivu, zvýšená nákupní aktivita spekulativních fondů a slabý kurz dolaru. Americká lehká ropa se večer dostala na 83 dolarů, asi dolar od své rekordní úrovně z minulého čtvrtka.

Brent se před koncem newyorského obchodování vyhoupl až na 80,16 USD za barel s přírůstkem 2,73 dolaru proti středě. Cena americké lehké ropy vzrostla v závěru o více než tři procenta na 82,86 dolaru a těsně předtím se dostala až na rovných 83 dolarů, na dohled rekordního maxima 83,90 USD.

Nynější růst cen táhne silný příliv peněz od spekulativních fondů do komodit. Fondy využívají poklesu kurzu dolaru, protože ten jim zlevňuje nákupy komodit, obchodovaných vesměs v dolarech. Kurz dolaru dnes klesl na nové minimum k euru i ke koši šesti měn.

Z ekonomických faktorů stojí za růstem cen obavy ze nedostatečné nabídky paliv v letošní zimě. Dočasně nyní ceny podporuje hrozba bouří, které by v nynější hurikánové sezoně mohly poškodit ropná zařízení v Mexickém zálivu.

Ve středu se obnovil růst cen i přesto, že údaje z USA ukázaly růst zásob ropy poprvé za pět týdnů. Dnes ceny ropy podporoval mimo jiné příznivý vývoj na akciových trzích. Nákupy jsou teď také podle analytiků velmi výhodné i proto, že ceny mají nyní obrácenou strukturu, než je obvyklé - kontrakty na bližší měsíce jsou dražší než na vzdálenější termíny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK