Japonské akcie na závěr týdne klesly

28.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. září (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne klesly, taženy dolů hlavně ztrátami realitní firmy Mitsubishi Estate, která v předchozích seancích prudce rostla. Zvrátit trend se podařilo automobilce Mitsubishi Motors, která výrazně zlepšila výhled růstu provozního zisku na pololetí fiskálního roku. Prodloužit zisky se díky zprávám o možném dalším odkupu akcií podařilo také společnosti Canon. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 46,53 bodu, tedy 0,28 procenta, na 16.785,69 bodu. Za celé fiskální pololetí index oslabil o 2,9 procenta.

Analytici se shodují, že uplynulých šest měsíců na trhu bylo obtížných. Nyní se trhy budou soustředit na zprávy o hospodaření firem. Analytik Džuniči Misawa z STB Asset Management však upozorňuje, že trhy budou zřejmě i nadále kvůli problémům na hypotečních trzích nervózní a japonským akciím bude ještě chvíli trvat, než se jim podaří vykázat zisky.

Dolar zůstal v Asii blízko rekordního minima vůči euru a koši měn. Investoři čekají, jak dopadne dnešní zpráva o spotřebitelské důvěře. Jen vůči dolaru i euru posiloval, protože japonské společnosti kvůli konci prvního fiskálního pololetí měnily své tržby ze zahraničí na domácí měnu.

Trhy téměř nereagovaly na dnešní statistické údaje z Japonska. Ty ukázaly, že spotřebitelské ceny stále klesají a nezaměstnanost se mírně zvýšila. Zprávy zmírnily šanci na to, že by japonská centrální banka mohla v příštích měsících zvýšit úrokové sazby.

V závěru obchodování euro k dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,4160 USD. Vůči jenu dolar oslabil o 0,4 procenta na 115,10 JPY. Euro k jenu kleslo o 0,4 procenta na 162,95 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK