Mobilní operátoři se musí do neděle podřídit roamingové regulaci

28.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. září (zpravodaj ČTK) - Mobilní operátoři se musí nejpozději do neděle podřídit nařízení Evropské unie, které reguluje ceny za volání z mobilních telefonů v zahraničí. Zákazníci tak musí mít takzvaný eurotarif, který upravuje ceny podle nařízení EU. Čeští operátoři dnes pro ČTK uvedli, že nařízení EK již splnili.

U eurotarifů jsou výjimkou ti zákazníci, kteří o tento tarif nestáli a výslovně jej odmítli, nebo ti, kteří mají jiný roamingový tarif a nepožádali svého operátora o změnu. Odborníci ovšem počítají s tím, že velká většina zákazníků bude mít eurotarif. Operátoři ho totiž musejí do 30. září automaticky zavést i těm, kteří se ve stanovené lhůtě nevyjádřili, zda o eurotarif stojí či nikoliv.

U eurotarifu je maximální hranice stanovena na 49 eurocentů (13,48 Kč) za minutu odchozího hovoru a 24 centů (6,60 Kč) za příchozí hovory bez DPH. Zpráv SMS či MMS a datových přenosů se regulace zatím netýká.

V nařízení komise nejde jen o ceny. Když turisté v Evropské unii překročí po neděli hranice své domovské země, musí od mobilních operátorů obdržet SMS zprávu, kde budou uvedeny ceny odchozích i přijatých hovorů. K 30. září navíc musí operátoři zřídit bezplatnou linku, kde se zájemci dozvědí podrobnější informace o cenách roamingu.

"Všechny podmínky stanovené Evropskou komisí pro roaming jsme splnili. Snížili cenu našeho tarifu, tak aby sazby odpovídaly stanovenému regulačnímu rámci," řekl dnes ČTK mluvčí Vodafonu Jakub Hrabovský. Podobně se vyjádřil i Vlastimil Sršeň z konkurenční společnosti O2.

S prosazováním případných sankcí za porušení nařízení by ovšem Evropská komise mohla mít potíže. Případné pokutování je totiž na národních regulátorech, sama legislativa však neobsahuje žádnou konkrétní sankci a právo některých zemí prakticky znemožňuje v tomto případě udělení pokuty.

Není to ale jediný problém roamingové regulace. EU slibovala, že lidé budou na dovolené o letošních prázdninách volat za nižší ceny. To se však nestalo a u některých zákazníků se tak stalo nejdříve koncem srpna. Komise ovšem ve svých letácích a reklamách obyvatele EU nabádala, aby neváhali a zavolali si na dovolené levněji. Pravda je ovšem taková, že za regulované ceny si ještě nikdo ani zavolat nemohl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK