Americké akcie začaly dnes kvůli drahé ropě poklesem

28.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. září (ČTK) - Akcie na amerických trzích dnes od počátku srážely dolů zvyšující se ceny ropy. Spíše negativně působily také obavy z dopadu rekordně slabého kurzu dolaru; vliv na celkový pokles mělo i vybírání zisků v sektorech, které táhly nedávné oživení.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) klesl o 0,15 procenta na 13.890 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,2 procenta a byl na 1528 bodech. Podobně ztrácel trh Nasdaq, jehož index se pohyboval kolem 2703 bodů.

Růst cen ropy k blízkosti rekordů sice dále zvedal akcie ropných koncernů jako Exxon Mobil, celkově však měl negativní vliv, protože vyvolával obavy z útlumu spotřebních výdajů a z růstu firemních nákladů. Klesaly také akcie technologického sektoru jako Apple a Hewlett-Packard, protože zde investoři prodávali, aby inkasovali zisky z předešlého nárůstu.

Slabý kurz dolaru dnes dopomohl k růstu akcií některých velkých vývozců jako Boeing neb Caterpillar. Celkově však slabý dolar také působí spíše negativně, protože přináší inflační tlaky, které by mohly centrální banku odradit od dalšího snižování úrokových sazeb. Prozatím je inflace utlumená - dnešní zpráva ukázala pokles meziročního růstu jádrových cen na nejnižší úroveň za tři a půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK