Míst s připojením WiFi přibývá v restauracích i na úřadech

30.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - V Česku postupně přibývá míst, kde se mohou lidé bezplatně připojit k internetu pomocí bezdrátové technologie WiFi. Nízkorychlostní připojení pro občany zajišťuje řada městských a obecních úřadů. Za rozšířením služby stojí ale také restaurace a hotely, které ji zahrnují do své nabídky. Někteří se zavedením zatím váhají kvůli obavám z možných sporů s provozovateli placeného připojení. Na řadě míst je bezplatný internet dílem skupiny nadšenců.

Nejhustší síť bezplatného připojení pomocí WiFi má podle údajů serveru Lupa.cz se 125 místy hlavní město Praha. Bezdrátové připojení zdarma poskytuje například Praha 8, 5 nebo 13, další je chystají. Oslovení komerční provozovatelé nevnímají nízkorychlostní připojení městských částí jako konkurenci, přesto z něj nadšení nejsou.

V Jihomoravském kraji funguje podle dostupných informací 608 WiFi sítí, což je po Středočeském kraji nejvíce v zemi. Naprostá většina z nich je ale zpoplatněná. Internet zdarma, který nabízí samospráva, je ve většině měst a obcí přístupný pouze na pevných počítačích v knihovnách, informačních centrech a radnicích. Nejvíce výjimek je v Brně, kde jako první začala připojení pomocí WiFi sítě poskytovat městská část Brno-Žabovřesky.

Díky iniciativě kraje a radnic vnikají desítky takzvaných hotspotů na Vysočině. K rozvoji technologie přispěla krajská páteřní optická síť, která byla dokončena v minulém roce, i dotacemi podporované budování místních telekomunikačních sítí ve městech a obcích. Vlastní WiFi síť, kterou bude moci bezplatně využít i veřejnost, připravuje i zlínské hejtmanství. Města v regionu investují do rozvoje informačních technologií již delší dobu, většinou se ale jejich aktivity omezovaly na zavádění veřejně přístupných míst, například v knihovnách, školách a podobně.

Příliš mnoho možností, jak se zdarma připojit k internetu prostřednictvím bezdrátového WiFi, zatím nemají v Plzeňském kraji; ještě méně je z tohoto pohledu obsloužen kraj Ústecký. Podle vedoucího odboru informatiky na plzeňském krajském úřadě Václava Koudeleho je v kraji mnoho poskytovatelů a míst s WiFi připojením, většinou je to ale placená služba. Při krajském projektu internetizace knihoven se podle něj původně počítalo také s využitím WiFi, nakonec jsou ale všechny knihovny připojeny přes pevnou linku. Zcela zdarma a bez drátů se mohou připojit například občané Němčovic na Rokycansku. V Ústeckém kraji lze využít celkem asi 12 míst v osmi obcích.

Na veřejných prostranstvích se do zřizování připojení zdarma přes WiFi pouštějí poskytovatelé internetu v Královéhradeckém kraji, kteří to berou jako formu vlastní reklamy. Naopak obce se v rozšíření připojení WiFi neangažují. Podobná situace panuje i na jihu Čech, kde je služba převážně určena zákazníkům různých podniků a bez hesla ji nelze spustit. Velká města v kraji bezdrátovou síť nenabízejí.

V Karlovarském kraji poskytují bezplatné připojení na desítkách míst především různé soukromé subjekty. Mezi obcemi se surfováním na internetu zdarma je naprostou výjimkou pouze Chodov na Sokolovsku, který se vcelku úspěšně vypořádal s rizikem, že se dostane kvůli bezplatnému WiFi připojení pro veřejnost do sporu s komerčními provozovateli. Připojení přes WiFi je zdarma, ovšem omezené. Uživatel se může připojit na maximálně 30 minut, pak jej síť odpojí a musí se připojit znovu.

Takzvané připojení ze vzduchu mají díky radnici zadarmo například v Jindřichovicích pod Smrkem. Zatímco lidem v Hrádku nad Nisou nebo v Desné v Jizerských horách se městské úřady o výhodné bezdrátové připojení postaraly, bezplatné ale není. Déle než tři roky platí svým obyvatelům surfování po internetu také obec Paskov na Frýdecko-Místecku. Kvůli rostoucím nákladům ale zvažuje částečné zpoplatnění - v první fázi 600 až 800 korun ročně.

Volné připojení ve Středočeském kraji umožňuje od roku 2004 v okolí své budovy například příbramská radnice. V Kutné Hoře chtělo před časem vybudovat vysokorychlostní bezdrátové internetové spojení mezinárodní sdružení firem zabývajících se novými komunikačními technologiemi. Z projektu ale sešlo. Míst s připojením WiFi utěšeně přibývá také v Olomouckém kraji, kde je za největšího průkopníka považován Prostějov. Službu místní radnice nabízí již čtyři roky a podle informací pracovníků městského úřadu zájem o ni neustále vzrůstá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK