Nečas: Možnost výpovědi bez udání důvodů teď nechystáme

30.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) nechce prosazovat uzákonění výpovědi bez udání důvodů. Nečas řekl, že si to sice dokáže představit, pokud by existovala možnost výrazně většího odstupného, ale vláda toto opatření nyní nechystá. Ministr to řekl v debatě v televizi Prima. Nečasův předchůdce Zdeněk Škromach z ČSSD výpověď bez udání důvodů zcela odmítá.

Vláda podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) chystá reformu trhu práce, která by měla zaměstnavatelům usnadnit propouštění a příjímání lidí. Vláda podle premiéra hledá inspiraci v Dánsku, kde je možné v podstatě na hodinu bez udání důvodu propouštět zaměstnance a nezaměstnaní dostávají podporu jen tehdy, pokud studují. Topolánek v Hospodářských novinách zmínil, že dánský systém by se uzpůsobil českým poměrům.

Možnost dát výpověď bez důvodů je v současnosti podle Nečase "zbytečně konfliktní záležitost". Nečas ale uvedl, že vláda chce zjednodušit propouštění. Navrhuje například jednoměsíční výpovědní lhůtu a čtyřměsíční odstupné místo současné dvouměsíční lhůty a tří odstupných. V tom by Škromach neviděl velký problém. "To jsou věci, o kterých je možné hovořit. Ale to, o čem je těžko vést diskusi, je propuštění bez udání důvodů," zdůraznil Škromach.

Podle Topolánka chce vláda změnami zjednodušit zaměstnávání cizinců, omezit nelegální práci a motivovat nezaměstnané, aby si zvyšovali kvalifikaci. Vláda chce prosadit takové motivační mechanismy, aby byla výhodnější legální práce než podpora v nezaměstnanosti nebo práce na černo. Zlepšit se mají rekvalifikační programy. Při změnách pracovního kodexu očekává "velký boj" s odboráři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK