Průměrná cena hotelů v Evropě vzrostla ve čtvrtletí na rekord

30.09.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. září (ČTK) - Průměrná cena hotelů v Evropě vzrostla ve druhém čtvrtletí letošního roku na nový rekord. Největší růst zaznamenaly ceny hotelů v Oslu, které vzrostly o pětinu; nejdražší hotely jsou v Británii. Průměrná cena českých hotelů se nezměnila a zůstala pod evropským průměrem. Naopak v USA průměrná cena hotelů vyjádřená v eurech mírně klesla. Vyplývá to z údajů společnosti hotels.com.

V Evropě průměrná cena stoupla o 5,2 procenta na 132 eur (3630 Kč). Kromě Osla k růstu nejvíce přispěly také další města ve Skandinávii a Londýn, které vyrovnaly pokles cen v Německu. Za snížením cen v Německu stálo loňské fotbalové mistrovství světa, kdy ceny hotelů rostly.

Růst cen v Evropě je odrazem velké turistické oblíbenosti regionu, uvádí hotels.com. V některých městech, jako v Londýn, Barcelona a Madrid, přispívá ke zvýšení ceny také nedostatek postelí, takže poptávka zde převyšuje nabídku.

"V Británii ceny meziročně stouply o 17 procent, a ta se tak stala nejdražší destinací v Evropě. Hotely v Británii nyní stojí v průměru 162 eur za noc, to je osm procent více než ve Švýcarsku, které je druhou nejdražší zemí," uvádí se ve zprávě hotels.com.

Naopak mezi nejlevnější oblasti v Evropě patří se 102 eury Polsko. O něco vyšší jsou ceny v Maďarsku, Německu, na Slovensku či v České republice.

Nejvíce se z evropských zemí zvýšila průměrná cena v Británii a Norsku. Dvouciferný byl procentní růst také v Portugalsku, Švédsku a Švýcarsku. Naopak v pěti zemích ceny klesly, nejvíce na Slovensku a v Německu.

Průměrná cena za ubytování v hotelech ve Spojených státech za tři měsíce do konce června klesla o 0,5 procenta na 105 eur. Ceny v New Yorku ale vzrostly o sedm procent na 210 eur. New York se tak stal druhým nejdražším městem na světě za Moskvou, kde ubytování stálo v průměru 284 eur. Třetím nejdražším městem na světě jsou Benátky.

Naopak k nejlevnějším velkým městům na světě patří Kapské město, čínská města Kanton a Šanghaj, indonéská Jakarta, Mexiko City, Sao Paulo, ale i americké Orlando a Las Vegas. Ve všech těchto městech je průměrná cena za ubytování v hotelech nižší než 90 eur. Z Evropy jsou nejlevnějšími městy Berlín, Varšava a Pisa. V Kapském městě také ve druhém čtvrtletí průměrná cena nejvíce klesla, a to o 31 procent na 81 eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK